Ivanić: Za položaj Srba u Federaciji odgovorni su veliki multietničari, između ostalog i `Krug 99`

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić izjavio je danas Srni da Srbi tijekom rata i nakon njeganisu vidjeli ni trunke sigurnosti da ostanu na svojoj zemlji, u svojim kućama i svojim gradovima u Federaciji BiH, istakavši da to nema nikakve veze sa tadašnjom politikom SDS-a, niti sada sa politikom Milorada Dodika i SNSD-a.

“Oni su otišli strahujući od Bošnjaka i tu činjenicu ne može promijeniti ni 999 krugova”, naglasio je Vasić, komentirajući stav predsjednika Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Sulejmana Redžića, koji je za položaj Srba u Federaciji BiH optužio Republiku Srpsku.

Sulejman Redžić je danas za položaj Srba u Federaciji optužio Republiku Srpsku, ističući da pozicija Srba u Federaciji uglavnom zavisi od politike u RS prema nesrbima, naročito Bošnjacima. On smatra da su Srbi u Federaciji često u prilici da, kako kaže, snose određene konzekvence nacionalističke politike koja dolazi iz Srpske.

Vasić je istakao da “Krug 99” služi kao obična podvladina organizacija u Sarajevu, te predstavlja pokušaj da se od nekih “paranaučnih fosila” napravi validno intelektualno tijelo.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je danas da su izjave u kojima se Republika Srpska optužuje za položaj Srba u Federaciji BiH, vrhunac ironije, te da je Srpska kriva i kada ima i kada nema vlast.

“Za položaj Srba u Federaciji odgovorni su veliki multietničari, između ostalog i `Krug 99` kao njihov najbolji predstavnik. Svi oni se pozivaju na Srbe samo kada žele ostvariti svoje ciljeve, a pozicija Srba u Federaciji je izuzetno teška, njih je sve manje, sve manje posla imaju i sve teže žive”, naveo je Ivanić.

Redžićeva tvrdnja samo pokazuje šta bi se svima nama desilo kada ne bi bilo Republike Srpske, rekao je Ivanić.

Ivanić je dodao da je tragično kada napadi na Republiku Srpsku dolaze iz Sarajeva, ali da je još tragičnije kada dolaze iz Beograda, misleći na izjavu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića koji je rekao da je Republika Srpska nastala na genocidu.

“Zaista mislim da se Čedomir Jovanović nije trebao upuštati u ovakav opis stvari i na Republici Srpskoj dodvoravati međunarodnim faktorima, ali to je njegov problem i nešto za šta će ga, valjda birači u Srbiji kazniti”, rekao je Ivanić.

2 Comments

  1. Položaj Srba u Federaciji puno je bolji od položaja Bošnjaka i Hrvata u RS, a ako se i imaju na što požaliti, za to su krive “njihove” stranke, prije svega SNSD, SDS i Ivanićev PDP… Za položaj Nesrba u RS krivnja je podijeljena – između navedenih srpskih stranaka i onih drugih, koji ih u politici destrukcije, opstrukcije povratka Bošnjaka i Hrvata, Pa čak i poticanja njihovog daljeg iseljavanja sa prostora RS, podržavaju: primjerice HDZ BiH. Zalud se političati iz RS trude negirati etničkog čišćenje, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida na temeljima kojih je izgrađena Republika Srpska – to je pravomoćnom presudom nadležnog međunarodnog suda i dokazano i potvrđeno. Nažalost – ni na kakav način nije sankcionirano, za što su krive isključivo bošnjačke, hrvatske i tzv. građanske stranke u BiH, buidući da na tu presudu nisu na odgovarajući način reagirale.

  2. Apsolutno tacno Ban Posavski, moze Dodik i njegovi poltroni i sva njihova politicka elita pricati sta hoce,pjeniti od bijesa, Rs je nastala ne etnickom ciscenju, progonima , zlocinima, genocidu, i to su neoborive cinjenice. Obican i posten svijet to zna, ali nisu u mogucnosti da to jasno kazu. Na drugoj strani basnjacka i hrvatska elita se narodski receno “pravi mutava”, ponasaju se kao da se nista ne desava. I sama medunarodna zajednica se ponasa indolentno.”Evo vam ludacka kosulja i izvolite pa se sami dogovorite”
    Skim da se dodovaras: Sa onima koji negiraju genocid. Sa onima sto slave jednu neprirodnu tvorevinu nastalu djelovanjem onih koji sada sjede u Hagu, kojim se sada sudi za ratne zlocine. I sada se ti isti svadzaju (dva CIRA na vratu BIH), gde su Srbi u FBIH a gde su Hrvati i Bosnjaci u RS, a osnovna im parola: “Hajmo volove u toreve” Pa onda navale o ugrozenosti i neravnopravnosti jednih od drugih u tim torevima,a ovamo im je stalo do svog naroda, ko do lanjskog snijega.Procitao sam jedan divan komentar gde se kaze ” u etnicki cistim sredinama oseca se sopstveni smrad…taj smrad gusi nas vec dvadeset godina”. Ko ce pocrkati od tog smrada- neznam , ali jedno znam da ovakvi poput ovog sa slike sigurno nece, jer oni napreduju i opstaju u tom smradu.Jadniku je zasmetala izjava- bolje reci istina jednog velikog i postenog covjeka, koji eto nije iz Sarajeva. Ziv ti bio meni Cedomire Jovanovicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*