Ivanu Đikiću još jedna nagrada

djikic-ivan1Dr. sc. Ivan Đikić, voditelj laboratorija Molekularne biologije tumora na MedILS-u, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Frankfurtu te direktor frankfurtskog Instituta za istraživanje života dobitnik je nagrade Deutscher Krebspreis 2010. koju dodjeljuje njemačka Udruga za tumore.
Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za dostignuća iz područja istraživanja i liječenja tumora, a dr. Đikić ju je dobio za otkrića u području bazične znanosti. Nagrada se sastoji od diplome, promotivnog predavanja na godišnjem skupu udruge te novčane nagrade u iznosu od 7.500 eura.
“Dr. Đikić ovogodišnji je dobitnik zbog značajnog doprinosa u razumijevanju nastanka tumora. U nizu znanstvenih radova u posljednjih pet godina dr. Ivan Đikić opisao je molekularne detalje popravka oštećenja genoma te dokazao kako upalni procesi i autofagije mogu utjecati na proliferaciju i metastaze tumorskih stanica”, stoji u obrazloženju.
To je jedna od prestižnijih nagrada koja se dodjeljuje za istraživanje tumora u Njemačkoj. Dr. Ivan Đikić prijašnji je dobitnik nagrada Američkog i Europskog udruženja za istraživanje tumora (2006. godine), nadopunjujući tako svoju lidersku poziciju u istraživanjima tumorskih bolesti.
Dio nagrade u iznosu od 15.000 kuna dr. Ivan Đikić donirat će za programe udruge Krijesnica, koji uključuju Psiho-socijalnu rehabilitaciju oboljele djece i njihovih roditelja te ljetne rehabilitacijske kampove za djecu oboljelu od tumora.
“Želim senzibilizirati javnost u Njemačkoj i Hrvatskoj na značajan doprinos koji civilne udruge poput udruge Krijesnica, Sve za nju i Civitas volonterski čine za djecu oboljelu od tumora, kao i njihove obitelji”, zaključio je Đikić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*