Ivanu Koleru godinu i pol zatvora za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA

ivan-kolerVrhovni sud Federacije BiH (FBiH) osudio je danas Ivana Kolera na godinu i pol zatvora za zločin nad bivšim pripadnicima JNA u Tuzli od lipnja do kolovoza 1992. godine.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda je nakon izvedenih svih dokaza zaključilo da se iskazi svjedoka mogu smatrati pouzdanim.

Tužiteljica Federalnog tužiteljstva Nermina Mutevelić rekla je ranije da je većina saslušanih svjedoka potvrdila da ih je Koler tukao, psihički zlostavljao, maltretirao i nazivao “četnicima”, zbog čega su zatvorenici doživljavali psihičke i fizičke traume.

Prilikom donošenja presuda Sudsko vijeće je uzelo u obzir da je Koler u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao nepunih 20 godina.

Protiv ove presude moguće je uložiti žalbu u roku od 15 dana.

Koler, bivši pripadnik Vojne policije Okružnog štaba Teritorijalne odbrane u Tuzli, optužen je da je kao stražar u Okružnom vojnom zatvoru od početka lipnja do kraja kolovoza 1992. godine nečovječno postupao i nanosio teške tjelesne i duševne patnje ratnim zarobljenicima, bivšim pripadnicima JNA.

Optužen je da je šakama i palicama udarao zarobljenike, uskraćivao im odlazak u toalet, ubadao po ranama, prijetio da će ih ubiti, te ih ponižavao, tjerajući ih da ližu toalet i polijevajući ih urinom.

Kantonalni sud u Tuzli je u rujnu 2011. godine oslobodio Kolera optužbi za nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima bivše JNA. Vrhovni sud FBiH ukinuo je ovu presudu i naredio ponovno suđenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*