Ivica Dačić: Treba osnovati Balkansko vijeće, no to neće biti nova Jugoslavija

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je za televizijsku postaju Al Jazeeru Balkan da Srbija s Hrvatskom mora surađivati, najavljujući mogući skori susret s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Zauzeo se za osnivanje Balkanskog vijeća koje bi osnažilo međusobnu suradnju u zemljama regije odbijajući prigovore da se radi o oživljavanju Jugoslavije.

“Balkansko vijeće trebalo bi nas osnažiti i učiniti da zajedno budemo jači. Nije to nova Jugoslavija, nego da zajedno budemo jači”, rekao je Dačić. Dodao je da su Srbiji puno bliže Hrvatska i BiH nego neke druge zemlje.

Dačić se zauzeo i za to da prve korake u oživljavanju suradnje Hrvatske i Srbije učine dvojica premijera i vlade. ‘Nije to pitanje simpatije ili antipatije, mi smo države koje moraju surađivati’, rekao je Dačić.

Odbacio je mogućnost priznanja Kosova dodajući da se Srbija neće povući iz pregovora te da će nastaviti inzistirati na autonomiji područja većinski nastanjenih Srbima.

Upitan o odnosima s predsjednikom RS-a s Miloradom Dodikom, Dačić je rekao da ga Dodik nije podupro u predsjedničkim izborima, ali da su Beogradu važniji posebni odnosi s RS-om nego tko vlada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*