Ivica Rajić pušten iz španjolskog zatvora i doputovao u Split

Bivši zapovjednik postrojbe HVO-a Ivica Rajić, kojega je Haaški sud osudio na 12 godina zatvora zbog pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu počinjenog 1993., pušten je iz zatvora i doputovao u Split.

Prvu vijet o Rajićevu izlasku na slobodu objavio je španjolski list El Pais na svojoj internetskoj stranici. Pozivajući se na zatvorske vlasti, El Pais je objavio da je Rajić napustio zatvor Navalcalnero u Madridu, gdje je proveo četiri godine. Pušten je nakon što je odslužio dvije trećine kazne što je praksa Haaškoga suda.

Prema pisanju lista Rajić je u zatvoru sudjelovao u kulturnim aktivnostima i pohađao obrazovne tečajeve te je njegovo vladanje ocijenjeno dobrim.

Uhićen je 5. travnja 2003. u Splitu gdje se skrivao pod imenom Viktor Andrić. Na Haaškom sudu je 2005. priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na selo Stupni Do, u središnjoj Bosni, u listopadu 1993. godine i ispričao se obiteljima stradalih i izrazio sućut “za bol koju trpe zbog gubitka najmilijih”.

Kao zapovijednik napada u kojem je ubijen 31 civil, uključujući žene, starce i djecu, i u kojem je razoreno cijelo selo, osuđen je na 12 godina zatvora te 2007. iz Scheweningena prebačen u Španjolsku na izdržavanje kazne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*