Ivo Komšić protuzakonitim imenovanjem za dekana nagrađen za političke zasluge

Ivo Komšić, sveučilišni profesor i političar, nezakonito je imenovan za dekana sarajevskog Filozofskog fakulteta, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Komšića je, podsjećaju “Nezavisne”, početkom travnja na poziciju dekana imenovala kantonalna Vlada, na prijedlog kantonalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, nakon što je raniji dekan Srebren Dizdar prije isteka svog mandata podnio ostavku. Prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju KS, na poziciju dekana bilo koje visokoškolske ustanove Univerzitet u Sarajevu ne može biti izabrana osoba koja bi prije isteka mandata napunila 65 godina života.
Budući da mandat dekana, po istom zakonu, traje četiri godine, a Komšić je rođen 16. lipnja 1948., on će napunit 65 godina života prije isteka mandata.

Safet Kešo, kantonalni ministar obrazovanja i znanosti, tvrdi kako je upoznat s ovom činjenicom, ali i objašnjava da ova nepravilnost ne bi trebala biti sporna u slučaju Ive Komšića. “Upravni odbor Filozofskog fakulteta, koji je potvrdio Komšićevo imenovanje, u svom dopisu ukazao je na ovaj propust. Po obrazloženju Upravnog odbora, stekao sam dojam da ovo ne bi trebalo biti sporno. Niko se nije žalio na njegovo imenovanje. I dobio je jednoglasnu podršku na sjednici Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta”, istakao je Kešo.

Dodao je kako je Komšić zaslužio da bude dekan Filozofskog fakulteta, s obzirom na njegov raniji politički angažman u BiH. “Ako negdje treba napraviti izuzetak u zakonu, onda je to upravo slučaj s Ivom Komšićem, koji je bio član Predsjedništva Republike BiH tokom rata”, obrazložio je Kešo.

Kaže da su Vlada i Ministarstvo vodili računa i o nacionalnoj zastupljenosti među osobama koje bi trebale biti dekani visokoškolskih ustanova.

Ivo Komšić, pišu “Nezavisne”, nije želio komentirati svoj izbor za dekana Filozofskog fakulteta, nego je novinara u telefonskom razgovoru uputio da se obratiti pravnoj službi fakulteta. “Nisam pravnik i zaista ne mogu tumačiti ovaj izbor”, rekao je Komšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*