Ivo Miro Jović: Oduzima se ono što je sagradio kršćanski narod, odvajajući od svog kruha

Nejasno je kako će biti provedena odluka suda o deložaciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića iz dijela rezidencije u Sarajevu – budući da je prostor u međuvremenu prenamijenjen.

Spomenuta odluka, kako se ističe u nekim komentarima, velikim dijelom je politički obojena.

– Ova odluka je politički obojena, a bošnjačke vlasti nemaju dobru volju ni za rješavanje problema oduzete imovine Srpske pravoslavne crkve, izjavio je Zoran Koprivica, zamjenik predsjedajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH.

“Ovo su jasne poruke svima koji u Sarajevu žele ostvariti svoja prava, a ne pripadaju većinskom narodu – da se ta prava ne mogu ostvariti”, rekao je Koprivica za “Glas Srpske” i dodao da takve poruke nisu dobre za BiH, ako se teži suživotu i ravnopravnosti.

Drugi zamjenik predsjedajućeg Komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku parlamenta BiH Ivo Miro Jović rekao je da odluka Općinskog suda pokazuje onima koji nisu islamske vjeroispovijesti da im nije mjesto u tom gradu.

”Razočaran sam odlukom da se oduzme ono što je sagradio krišćanski narod, odvajajući od svog kruha i da se dodijeli čovjeku koji je cijeli svoj radni vijek proveo špijunirajući rad ordinarijata”, naglasio je Jović i dodao da “nitko na nepravdi nije profitirao, pa neće ni ovdje”.

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz njegove rezidencije u Sarajevu, a taj prostor je dodjeljen obitelji bišeg radnika jugoslovenske Službe državne sigurnosti (UDBA) Fadila Smajovića.

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija sagrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu je Katoličke crkve, a komunističke vlasti su u stan u kome se nalazi rezidencija na silu uselile Smajovića, pripadnika UDBE, a u njemu je poslije njegovog bijega iz Sarajeva početkom rata, pronađena oprema za prisluškivnje i snimanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*