Ivo Miro Jović: Petritsch je bh. Hrvatima navukao `luđačku košulju`, loša ideja o ukidanju kantona!

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH Ivo Miro Jović izjavio je da je bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petritsch tijekom svog mandata srušio konstitutivnost hrvatskog naroda, Washingtonski sporazum, sveo Hrvate na nacionalnu manjinu i obukao “luđačku košulju” i Federaciji BiH (FBiH) i Hrvatima, prenosi agencija Srna.

Naglasivši da je za većinu hrvatskog naroda apsolutno neprihvatljiva Petritscheva ideja o promjeni Washingtonskog sporazuma, kojom bi bilo reorganizirano unutarnje uređenje Federacije BiH (FBiH), Jović je rekao da bi Petritsch sada išao i da hrvatski narod totalno nestane kao politički faktor.

“To se nikad neće dogoditi, jer Hrvati više nisu djeca da mogu nasjesti na tuđe interese i interese međunarodnih moćnika”, poručio je Jović, naglasivši da će Hrvati učiniti sve da BiH ili ostane ili propadne, ukoliko hrvatski narod ne bude imao jednaka prava sa Bošnjacima i Srbima.

On je rekao da BiH nije moguća bez suvereniteta i hrvatskog naroda. “Bolja je ravnopravnost nego da ima BiH”, zaključio je Jović.

Govoreći o Petritschevoj ideji o reorganizaciji FBiH, glavni tajnik SDA Amir Zukić rekao je Srni da bi, neke ideje, s obzirom na veliko iskustvo nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH, mogle biti prihvatljive, ali samo uz suglasnost sva tri konstitutivna naroda.

“Nemamo službeni stav tijela stranke, ali u suštini svaku pozitivnu ideju treba prihvatiti”, smatra Zukić.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch pozvao je na promjenu Washingtonskog sporazuma kako bi se Federacija BiH po unutarnjem uređenju približila Republici Srpskoj i istovremeno poboljšao politički položaj Hrvata.

U izvješću koji je objavio Fond “Otvoreno društvo”, Petritsch navodi da treba preraditi Washingtonski sporazum iz 1994. godine kojim je uspostavljena FBiH, ukidanjem kantona i reorganiziranjem FBiH. Ove izmjene bi, prema njegovom mišljenju, trebale zadovoljiti zahtjeve Hrvata u BiH, a da se uopće ne postavlja pitanje stvaranja trećeg entiteta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*