Ivo Sanader izašao iz Remetinca, ne želi davati političke izjave

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izašao je u petak iz zatvora u zagrebačkom Remetincu, nakon što mu je sud dopustio da se brani sa slobode.

»Sretan sam ponovo biti sa svojom obitelji kojoj zahvaljujem na potpori. Zahvaljujem prijateljima koji su jamčili za mene. Prijateljstvo nikada neću iznevjeriti. Konačno se pridružujem svom odvjetničkom timu u radu, jer želim dokazati svoju nedužnost pred hrvatskim pravosuđem. Zahvaljujem svim znanim i neznanim ljudima koji su mi izrazili potporu i uključivali u svoje molitve«, izjavio je Ivo Sanader novinarima, nakon što je nešto prije 16 sati izašao iz Remetinca.

Zamoljen za komentar o parlamentarnim izborima, Sanader je poručio kako će se svi morati naviknuti da ubuduće neće davati političke izjave. »Usredočit ću se na najvažniju stvar – dokazati nevinost pred hrvatskim pravosuđem. Što se politike tiče, nemam nikakvih poruka«, rekao je Sanader, dajući jasno na znanje da tako skoro ne namjerava davati izjave i intervjue.

Ranije danas, nakon što je vijeće zagrebačkog Županijskog suda utvrdilo da su ispunjeni svi uvjeti, odlučeno je da se Sanadera danas poslijepodne pusti iz zatvora u Remetincu. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je kako su ostvarene sve pretpostavke propisane Zakonom o kaznenom postupku i prema Remetincu je upućen nalog o ukidanju istražnog zatvora, što je uz okončanje svih formalnosti bio preduvjet da bi se Sanader našao na slobodi.

Sanaderovi jamci uplatili su 300.000 eura u gotovini i upisane su hipoteke na nekretnine koje su založili njegovi prijatelji i supruga. Nakon što se obvezao da se neće kriti i napuštati boravište Sanader se vratio u Remetinec kako bi uzeo svoje stvari, razdužio se i poslijepodne izašao na slobodu.

Sanader je sudu predao putovnicu te na snazi ostaje ranije određena mjere opreza Sanaderovog obveznog javljanja sucu istrage svakog mjeseca.

U slučaju kršenja bilo kojeg od uvjeta jamstva Sanader će biti vraćen u istražni zatvor, a u slučaju bijega jamčevina vrijedna 12,4 milijuna kuna prešla bi u vlasništvo države.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*