Novi papa je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, izabrao je ime Franjo I.

franjo-i-prva-slikaNovi poglavar Katoličke crkve je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio! Odabrao je ime Franjo I. i prvi papa iz Južne Amerike u povijesti.

Iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19.05 sati izašao je bijeli dim. Tisuće građana, hodočasnika, vjernika, turista, svećenika i časnih sestara u ovim trenucima na Trgu svetog Petra u Vatikanu slave, a oglasila su se i zvona bazilike Sv. Petra.

“Braćo i sestre, dobra večer. Zahvalio bi vam na dobrodošlici. Iznad svega, volio bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI.”, rekao je novi papa Franjo I. vjernicima okupljenim na Trgu sv. Petra.

“Molio bi vas da se pomolite Bogu za mene kako bi me blagoslovio”, rekao je. Blagoslovio sve okupljene, ali i one koji događaj prate preko malih ekrana i ostalih medija. “Sve vas želim blagosloviti, sve žene i muškarce dobre volje”, rekao je Franjo I.

Odluka o novom papi donesena je u trećem krugu, odnosno petom glasovanju kardinala, njih ukupno 115. Novi bi se poglavar Katoličke crkve trebao pojaviti oko 20 sati na prozoru bazilike na Trgu svetog Petra, a prethodno će u tzv. sobi suza obući bijelu togu i pomoliti se u Pavlovskoj kapeli. Ime novog pape, 266. po redu, objavit će kardinal protođakon Jean-Louis Tauran, uz čuvenu izreku “Habemus papam”. Podsjetimo, favoriti konklava bili su Talijan Angelo Scola i Brazilac Odilo Scherer.

U izboru novog poglavara Katoličke crkve sudjelovala su i dva hrvatska kardinala – Josip Bozanić i Vinko Puljić. Izbor novog pape popraćen je zvonjavom crkvenih zvona i u Hrvatskoj. Na Trgu sv. Petra već vlada svečana atmosfera, glazba prati defile Švicarske garde.

vatikan-trg-sv-petra-novi-papa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*