Iz tiska je izišla knjiga “Kultura selektivnog sjećanja – Hrvati Hercegovine i NDH”

Iz tiska je izišla knjiga “Kultura selektivnog sjećanja – Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska” dr. Ivice Šarca, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koja obrađuje veoma delikatnu temu o Hrvatima Hercegovine 1941. godine.

Knjiga je pisana znanstvenim stilom s mnogo građe koja do sada nije uzimana u obzir prilikom obrađivanja ove teme, a obračuje razdoblje od proklamacije NDH do talijanske reokupacije (travanj-rujan 1941.).

U redništvo “Crkve na kamenu”, koja je izdavač ove knjige, smatra da će ova knjiga od sada biti nezaobilazna literatura svima onima koji se budu željeli baviti ovom tematikom.

U obavijesti o svom najnovijem izdanju uredništvo piše: “Autor nastoji komparativnom metodom, stavljajući naglasak na izvorne dokumente, probiti se kroz šumu nerijetko ideološki obilježenih, pa tako i lažnih, prikaza hercegovačke stvarnosti 1941. godine kako bi došao do pune istine.

Upravo je tu i najveće dostignuće ovoga rada: on je logičan, nepristran, nenapadan, reklo bi se bez teških riječi, ali neumoljivo lomi ili pak ispituje različite vijesti, sjećanja, kao i povode zbog kojih je netko pisao na svoj način o događajima u Hercegovini 1941. godine.

Uvidom u tako bogatu i raznovrsnu, a u velikoj mjeri dosada nekorištenu izvornu građu; isključivo znanstvenim pristupom povijesnoj stvarnosti; hrabrim suočavanjem s ideološkim pristupima ratnoj stvarnosti, bez obzira s koje strane dolazili; dosljedno provedenom metodologijom rada; i sukladno svim navedenim prednostima po svojim rezultatima ili zaključcima ovo djelo možemo uvrstiti među pokazne radove, uzorke kako treba istraživati, pisati i donositi zaključke.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*