Izaslanici u Dom naroda: Po kojoj osnovi je Mariju Pejiću zabranjen ulazak u zgradu BHRT-a?

marijo-pejicPredstavnici Doma naroda Parlamenta BiH na prošloj su sjednici razmatrali i odbacili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu. Međutim, diskusija o sadržaju samog Izvješća, vrlo brzo je prerasla u burnu raspravu o okolnostima i načinu na koji je direktor BHT1 mr. sc. Marijo Pejić suspendiran s funkcije u prosincu prošle godine.

Ovo pitanje prvi je pokrenuo Martin Raguž (HDZ 1990) koji je kazao i to da on neće prihvatiti Izvještaj budući da smatra kako ono mora biti dopunjeno strategijom racionalizacije i učinkovitosti BHRT-a kao i usklađivanja broja zaposlenih s proizvodnjom programa.

“Prošle godine suspendiran je Marijio Pejić koji je, slučajno, Hrvat. Ta suspenzija je urađena bez suglasnosti Upravnog odbora BHRT-a i, bez želje da stvari dalje zaoštravam, bitno je istaknuti da je Pejiću zabranjen ulazak u zgradu RTV Doma što u historiji nije zabilježen slučaj kao način komuniciranja čelnih ljudi BHRT-a. Na osnovu kojeg normativnog akta Pejić mora ići u televizijsku ambulantu u pratnji osiguranja i kako Poslovodni odbor BHRT-a, koji čine generalni direktor BHRT-a te direktori BHT1 i BH Radija 1, može funkcionirati i donositi odluke kada je suspendiran jedan od tri člana”, kazao je Raguž.

Dodao je i kako se akumulirani dug BHRT-a kontuinuirano povećava i da on zaključno sa 31.prosincem 2010. iznosi 22 milijuna maraka te da se sa konstantnim padom prihoda i akumuliranjem duga ne mogu razvijati temeljne funkcije BHRT-a.

Izaslanik Mehmed Bradarić (SDP BiH) izrazio je žaljenje što sjednici ne prisustvuje generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević, budući da bi od njega volio dobiti odgovore na brojna pitanja, među ostalim, i zašto ove godine BiH nema svog predstavnika na Eurosongu, jer se sredstva za tu namjenu osiguravaju 50 posto od takse, a 50 posto od marketinških prihoda.

“Zabrana ulaska Mariju Pejiću u zgradu BHRT-a meni djeluje kao diverzantski čin i ne razumijem kako se to nekome može zabraniti. To je čin nepoznat i nepojmljiv u demokratskoj praksi”, kazao je Bradarić.

Predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić zatražio je od UO BHRT-a hitno dostavljanje informacija o zakonitosti procedure po kojoj je suspendiran Marijo Pejić, budući, kako je kazao da cijela situacija već predugo traje.

Izaslanici su usvojili zaključak da UO BHRT-a dostavi izvještaj o provođenju zakonitosti na BHRT-u u slučaju Marija Pejića i osudili potez da se Pejiću zabrani ulazak u zgradu RTV doma. Također su izrazili žaljenje što sjednici nije prisustvovao generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević, s obzirom da je na Dnevnom redu bilo Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a te da su mu planirali postaviti mnogobrojna pitanja.

Kako doznajemo, generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević je, dan nakon održavanja sjednice Doma naroda PS BiH, sazvao sjednicu Poslovodnog odbora BHRT-a, na kojoj je korištenjem neprimjerenog, ironičnog, zajedljivog i uvredljivog rječnika, iskazao svoj stav o izlaganjima i zahtjevima Sulejmana Tihića i Martina Raguža, “jer se petljaju u unutarnje stvari BHRT-a”.

Bakrević je, navodno na toj sjednici kazao kako će Tihiću “natrljati nos” svojim pismenim odgovorom, a Ragužu “već pokazati”.

Isti dan Bakarević je organizirao susret s radnicima BHRT-a, koji nemaju namjeru odustati od štrajka u narednom periodu, jer je gotovo 600 radnika do sada popunilo anketne listiće Upravnog odbora Samostalnog sindikata uposlenika javnih servisa o organiziranju štrajka upozorenja, s osnovnim zahtjevom izmjene pravilnika o sistematizaciji i pravilnika o plaćama i naknadama uposlenika.

Bakarević je na tom sastanku, tvrdi se, radnicima poručio da zaključci Doma naroda Parlamenta BiH dokazuju da se radi o pokušaju preuzimanja kontrole nad BHRT-om od strane direktora BHT1 Marija Pejića, nekadašnjeg generalnog direktora BHRT-a Mehmeda Agovića i bivšeg člana UO BHRT-a Ahmeda Žilića.

U televizijskih kuloara nadalje se priča da je, na jednoj od prošlih sjednica bivšeg saziva Upravnog odbora BHRT-a, Muhamed Bakarević optužio Mehmeda Agovića za nezakonitost Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta na BHRT-a, prema kojoj Bakarević ipak postupa, a koja ne sadrži pozicije pomoćnika generalnog direktora BHRT-a (Nermin Durmo, Belmin Karamehmedović, Dženita Jusufbegović i Senada Ćumurović), koji u vremenu Bakarevićevih ušteda primaju plaće po najvišem koeficijentu.

Tada je Bakareviću naloženo da preraspodijeli tzv. pomoćnike generalnog direktora na nova radna mjesta u skladu s njihovom stručnom spremom, međutim on je ignorirao taj zaključak UO BHRT-a. Također je traženo da se dostavi analiza radnog angažmana tzv. pomoćnika generalnog direktora i novčanih naknada za ta sporna mjesta. [Doznajemo.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*