Izaslanstvo HDZ-a BiH posjetilo Crnu Goru

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice BiH, koje su predvodili predsjednik stranke Dragan Čović i Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH, dopredsjednica HDZ BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, boravilo je danas u Podgorici, gdje se sastalo s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Izaslanstvo HDZ BiH izvijestilo je crnogorskog predsjednika i premijera o aktualnom gospodarsko – političkom stanju u Bosni Hercegovini, predstojećim Općim izborima 2010. i ustavnim promjenama.

Čović je istaknuo je kako je Hrvatima u BiH najvažnije da se ostvari što žurniji dijalog i postigne nužni politički kompromis o ustavnim promjenama u BiH. “Sljedeća dva do tri mjeseca u BiH bit će izuzetno dinamična zbog predizborne kampanje za predstojeće Opće izbore u listopadu, a cilj HDZ BiH je pobijediti na izborima i utjecati na promjenu Ustava zemlje”, rekao je Čović i dodao kako sadašnji ustav ne omogućuje normalno funkcioniranje BiH.

“U slučaju pobjede HDZ BiH i partnerskih stranaka na predstojećim Općim izborima u BiH, ustavne promjene mogle bi zaživjeti do lipnja 2011. godine. Zbog toga redovito obilazimo susjedne zemlje, jer su problemi BiH i problemi njenih susjeda, a jedino susjedi zajedno s građanima BiH mogu i trebaju stvoriti bolju BiH”, izjavio je Čović.

Predsjednik i premijer Republike Crne Gore Filip Vujanović i Milo Đukanović istaknuli su kako se Crna Gora i BiH nalaze na zajedničkom putu europskih integracija i da postoji obostrana spremnost da se podjele iskustva na tom planu, kako bi se ubrzalo članstvo u europske integracijske procese.

“Crna Gora uvažava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te ravnopravnost i konstitutivnost tri naroda. Crna Gora želi da BiH ima učinkovitu državu koja će osigurati brzu integraciju u EU i NATO. Najbolje je da se unutar BiH postiže dogovor, on ima najveću vrijednost i on najduže traje”, istaknuli su Vujanović i Đukanović te su dodali kako je Crna Gora izuzetno zainteresirana za napredak u pogledu gospodarskog napretka i pristupanju euroatlantskim integracijama, budući da je stabilna BiH ključ stabilnosti cijele regije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*