Izbjegao pravdu: Umro general JNA Blagoje Adžić

General JNA Blagoje Adžić, koji je bio posljednji načelnik Generalštaba JNA i zastupnik Sekretara za narodnu obranu nakon ostavke Veljka Kadijevića, pokopan je u subotu u Beogradu. Prema pisanju beogradskog Kurira, na ispraćaju zloglasnog generala bila je njegova supruga te najuža rodbina, kolege i prijatelji.

Adžić je kako saznaje Kurira preminuo u četvrtak 1. ožujka, a u subotu prije pogreba u zgradi Generalštaba održana je komemoracija.

Oficirsku karijeru započeo je u Titovoj gardi, a na dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SFRJ imenovan je 29. septembra 1989. i na njoj ostao do 27. februara 1992. godine kada je, nakon ostavke i umirovljenja Veljka Kadijevića, postao zastupnik saveznog sekretara za narodnu obranu sve dok nije prisilno penzioniran sa grupom od 32 generala i admirala JNA 8. svibnja 1992.

Županijski sud u Osijeku za njim je raspisao tjeralicu zbog počinjenog genocida, ratnog zločina porotiv civila, ratnih zarobljenika i bolesnika tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.

U prosincu prošle godine nevladine organizacije Žene u crnom (ŽuC) iz Beograda i Centar za ženske i mirovne studije Anima iz Kotora zatražili su od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Vrhovnog državnog tužiteljstva Crne Gore da, na osnovu zapovjedne odgovornosti i utvrđenih činjenica, za napade na Dubrovnik optuže nekadašnjeg saveznog sekretara za narodnu obranu Veljka Kadijevića i načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžića. [Doznajemo.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*