Izboden hrvatski navijač, oštećeno 36 automobila, 12 napadača privedeno

Nekoliko je osoba ozlijeđeno od krhotina automobilskoga stakla, a 36 automobila hrvatskih navijača je na 12 mjesta u Novome Sadu oštećeno tijekom i poslije rukometne utakmice Hrvatska-Francuska, zbog čega je uhićeno 12 napadača, prema policijskim informacijama o incidentima u Novom Sadu kojima u srijedu raspolaže generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici.

Vojvođanski mediji ranije su prenijeli da se najteži incident dogodio u mjestu Ruma gdje je jedan navijač izboden nožem, a kombi vozilo zapaljeno. Za sada nema dostupnih širih informacija o tom incidentu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je danas prosvjed veleposlaniku Republike Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću, povodom jučerašnjih napada na vozila hrvatskih navijača u Novom Sadu i Rumi, pri čemu su neki od hrvatskih državljana i ozlijeđeni.

Veleposlanik Vukićević izrazio je žaljenje zbog nastalih incidenata te izvijestio hrvatsku stranu kako su nadležne službe Republike Srbije dosad uhitile 6 napadača na hrvatske navijače. Također je izvijestio kako se istraga i dalje nastavlja te će o svim rezultatima nadležna tijela u Republici Hrvatskoj biti pravovremeno informirana.

Obostrano je ocijenjeno kako ovakvi incidenti ne pridonose jačanju odnosa između dviju država. U tom smislu, s hrvatske strane zatražen je pojačan angažman službi sigurnosti u Republici Srbiji tijekom predstojećih ovotjednih rukometnih susreta, na kojima se očekuje i povećana nazočnost hrvatskih navijača.

U povodu serije ozbiljnih, organiziranih napada na hrvatske navijače u Novome Sadu i Rumi reagiralo je Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratska zajednica Hrvata.

“Hrvatska zajednica u Srbiji s velikom je zabrinutošću primila vijest o sinoćnjem organiziranom brutalnom nasilju spram građana Republike Hrvatske u Novom Sadu, zbog čega najenergičnije osuđujemo ovaj sraman događaj i zahtijevamo od državnih tijela brzo reagiranje, otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje počinitelja“, navodi se u priopćenju HNV-a.

Ujedno ukazujemo kako je ovaj napad na hrvatske navijače posljedica, s jedne strane, konstantnog antihrvatskog raspoloženja spram Hrvata u Srbiji, a s druge strane, rastućeg desnog ekstremizma, što, na žalost, u svakodnevnom životu prečesto osjećaju građani Republike Srbije hrvatske nacionalnosti, ističe se u priopćenju.

Gradonačelnik Novog Sada osudio huligane

Napad na gostujuće hrvatske navijače je bio napad i na grad Novi Sad, priopćio je u srijedu gradonačelnik Novoga Sada Igor Pavličić, koji je u srijedu najoštrije osudio huligane koji su večer ranije, poslije utakmice Hrvatska-Francuska, na nekoliko mjesta u gradu napali hrvatske državljane.

“Trudili smo se da budemo dobri domaćini sve ove dane, međutim skupina huligana je organizirano i smišljeno izazvala incidente u želji da pokvari sjajnu atmosferu koja je vladala za vrijeme i nakon utakmice, te su na više lokacija napali hrvatske navijače. Takvo ponašanje je izravan napad na grad Novi Sad”, naveo je Pavličić.

Većina huligana nije iz Novog Sada, piše u priopćenju, već je u Novi Sad došla smišljeno, napraviti incidente i narušiti sjajno ozračje i duh tolerancije koji njeguje grad.

“Time su nanijeli štetu, ne samo hrvatskim navijačima, koje su bestidno napali, već i gradu Novom Sadu i Republici Srbiji, koji se iskreno trude uspostaviti dobrosusjedske odnose”, ističe se.

Gradonačelnik ističe kako neće dopustiti da ti događaji naruše odnose između susjeda “pa se ovim putem u ime svih građanki i građana Novog Sada ispričavam svim državljanima Republike Hrvatske koji su napadnuti i pretrpjeli štetu po bilo kojoj osnovi”.

Čestitajući reprezentaciji Hrvatske na pobjedi Igor Pavličić je pozvao njezine navijače da i večeras, kao i prethodnih dana, u velikom broju dođu u Novi Sad i budu njihovi gosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*