Izbori u RH: Zašto su pravaši ostvarli najlošiji rezultat u povijesti

Zbog razjedinjenosti i osobnih interesa pravaši su na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor ostali kratkih rukava. Ruža Tomašić jedina je pravašica koja ulazi u Sabor, premda je mogla imati veliko društvo da su se pravaške stranke ujedinile.

Hrvatska stranka prava na čelu s predsjednikom Danijelom Srbom u sedmom sazivu Sabora ostala je bez zastupničkog mjesta, premda su čelnici te stranke u predizbornoj kampanji najavljivali da će osnovati svoj klub zastupnika, odnosno da će osvojiti najmanje tri zastupnička mjesta. Najlošiji rezultat u povijesti sudjelovanja stranke na izborima neki su haespeovci su pripisali kratkoj predizbornoj kampanji.

Problemom razjedinjenosti pravaških stranaka u izjavi za HRT analizirao je Nenad Zakošek, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, istaknuvši kako pravaše smatra politički nezrelima. “U situaciji kada je HDZ slab, pravaši imaju potencijal. No, morali bi se okupiti te proširiti broj tema kojima se bave”, smatra Zakošek.

Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića, kaže da ujedinjavanje u jednu stranku nije nužno. “Znamo da svi pravaši moraju skupa, ali opet ne pod svaku cijenu. Pravaštvo se isto mora očistiti kao i sve druge stranke, u pravaštvo se uvuklo svašta, ali nije pravaš onaj koji ima iskaznicu, nego onaj koji živi to pravaštvo”, istaknula je Tomašić za HRT.

Daniel Srb, predsjednika Hrvatske stranke prava, dosada najjače pravaške stranke, koja je ovaj put ostala bez mandata, tvrdi da je više puta pozivao na zajednički nastup, ali, kaže, nije uspio. Velik problem je, ističe Daniel Srb, što su se pravaši više puta raspadali uz povišene tonove, pa je sad teško pomiriti sukobljene strane.

U čak osam od deset izbornih jedinica HSP i HSP dr. Ante Starčevića zajedno su osvojile više od 5 posto glasova, koliko iznosi izborni prag, u V. izbornoj jedinici čak 8,7 posto, što znači da bi u koaliciji osvojile najmanje osam mjesta u Saboru. Neki – Ante Prkačin, primjerice – tvrde da su pravaši, da su nastupili ujedinjeni, mogli osbvojiti čak 15-20 mjesta. Ovako, nastupajući svatko sa svojom listom, pravaške su se domogle samo jednog mandata. [I. M.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*