Izborni debakl mađarskih socijalista

Viktor Orban na biralištu
Viktor Orban na biralištu
Mađarska konzervativna opozicijska stranka Fidesz uvjerljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, skinuvši nakon osam godina s vlasti socijaliste (MSZP). Privremeni rezultati pokazuju da je Fidesz osvojio 206 od 386 mjesta koliko ih ima mađarski parlament, socijalisti 28, dok 26 pripada krajnjem desnom bloku Jobbik koji će prvi put ući u mađarski parlament, a glasove birača pridobivao je antisemitskom i antiromskom retorikom. Konačna podjela mjesta u parlamentu bit će poznata nakon drugog kruga izbora, koji će se održati 25. travnja.
Orban, koji bi trebao postati novi premijer, a premijersku je dužnost već obnašao od 1998. do 2002. godine, u kampanji je obećavao smanjenje poreza i stimuliranje gospodarstva. Mađarsku je vrlo teško pogodila globalna financijska kriza i morala je primiti pomoć MMF-a, Svjetske banke i Europske unije u iznosu 20 milijardi eura. Socijalistička vlada premijera Gordona Bajnaija nametnula je teški krizni program, te su mjere poput povećanja poreza i smanjenja plaća te mirovina dovele do velikog pada popularnosti vlade.
Predsjednik Laszlo Solyom je kazao da su rezultati donijeli fundamentalnu promjenu u politici zemlje. “To je bez presedana … da pobjednička stranka osigura tako jasan mandat koji možemo vidjeti iz izbornih brojki”, kazao je predsjednik novinarima.
Rezultati su tako označili veliki poraz socijalista, a izgledno je da će nakon drugog kruga Fidesz osvojiti najavljivanu dvotrećinsku većinu.
Krajnji desni Jobbik koji se izdignuo niotkuda te totalni debakl socijalsita svjedoče o težini gospodarske krize, koja je, očigledno, dovela do raspada dosadašnjeg političkog mozaika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*