IZBORNI RAT riječima i plakatima između vodećih hrvatskih stranaka

Izborna kampanja u BiH službeno je počela 3. rujna, a već u samom uvodu došlo je do oštrog retoričkog sukoba između čelnika dvije političke grupacije koje pretendiraju osvojiti najveći broj glasova hrvatskih birača u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, na tiskovnoj konferenciji koju je održao u četvrtak, 2. rujna pozvao je Martina Raguža, kandidata suparničkog bloka za člana Predsjedništva BiH, da povuče svoju kandidaturu u korist kandidatkinje HDZ-a BiH Borjane Krišto.

Poziv Ragužu na povlačenje kandidature

–  Prema analizi NDI (američki Nacionalni Demokratski Institut, op. prir.) HDZ BiH ima dvije trećine glasova hrvatskog naroda. Borjana Krišto, kao krajnje kompetentna, obrazovana, dosljedna kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva, dobiti će nešto više glasova nego HDZ BiH. Ukoliko Martin Raguž povuče svoju kandidaturu, Borjana Krišto će definitivno biti budući predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, kazao je Čović.

Čović i HDZ BiH su, dva dana kasnije, osudili i incident, kada su u Mostaru prelijepljeni i išarani plakati koji pozivaju birače da glasaju za Krišto, najvjerojatnije od aktivista koalicije HDZ 1990-HSP, čiji je kandidat Raguž:

– Poziv na kulturu dijaloga od strane HDZ1990 i Martina Raguža pokazao se još jedanput samo trik, a prljava kampanja kao jedina strategija ove stranke i njihovog kandidata. HDZ BiH je svjestan kako HDZ1990 i Martin Raguž nemaju izbornog pa ni političkog programa i da im je uništavanje, šaranje, crtanje i sl. ostalo kao jedina mogućnost da na sebe skrenu pozornost. U svezi ovakve prljave kampanje HDZ BiH uputit će priziv Središnjem izbornom povjerenstvu i tražiti kaznu za zbog kršenja izbornog zakona BiH.

Odgovor koalicije HDZ 1990-HSP

Naravno, ove izjave iz HDZ BiH nisu prešutjeli u konkurentskom bloku:

– U povodu izjave Dragana Čovića kojom poziva kandidata Hrvatske koalicije HDSZ 1990 – HSP BiH Martina Raguža da se povuče kandidaturu, podsjećamo javnost da je Dragan Čović prvi predložio kandidatkinju, izbjegavši dogovor hrvatskih stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, nego tražeći potporu od Milorada Dodika, naveli su u priopćenju lideri HSP BiH i HDZ 1990, Zvonko Jurišić i Božo Ljubić.

– Hrvatska koalicija je istaknula kandidaturu Martina Raguža posljednja kad su već druge stranke već prije pojedinačno istaknule svoje kandidate. Javnosti je poznato da je Martin Raguž istinski hrvatski kandidat koji uživa većinsku potporu unutar hrvatskog naroda, podržava ga više hrvatskih stranaka i značajan dio HDZ BiH, u čemu i je najveći problem za Dragana Čovića.

Po tko zna koji put Čović obmanjuje javnost svjestan da je njegova kandidatkinja neizberiva i da neće dobiti čak ni dovoljnu potporu unutar vlastite stranke te da će značajan broj članova HDZ BiH glasovati za najboljeg kandidata Martina Raguža.

Da mu je istinski bilo stalo do nacionalnih interesa Čović bi prihvatio razgovor o kriterijima i izaberivosti kandidata u okviru stranaka Kreševske šestorke. Uvidjevši kako je njegov prijedlog Borjane Krišto doživjelo debakl čak i u njegovom stranci, želi prebaciti odgovornost na Hrvatsku koaliciju i njezinog kandidata.

Hrvatska koalicija poziva birače da izađu na izbore i dadnu svoj glas bez ikakvog straha za najbolji program i kandidata, a to je Martin Raguž, stoji u priopćenju koji potpisuju Zvonko Jurišić i Božo Ljubić.

Devedesetka osudila “igru”

A nakon što su se iz HDZ-a BiH požalili da su im u Mostaru plakati s likom kandidatkinje Borjane Krišto prekriveni onima Martina Raguža iz HDZ-a 1990, reagirali su iz optužene stranke, osuđujući “igru”.

“Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da je par plakata Martina Raguža zlouporabljeno za tzv. ‘rat plakatima’, čime se Hrvatska koalicija HDZ1990 – HSP BiH i Martin Raguž osobno žele isprovocirati i uvući u prljavi sukob plakatima i negativni smjer kampanje”, kažu iz koalicije.

“Želimo eksplicitno izjaviti da mi osuđujemo ovakvu igru kojom se pokušava kampanju Martina Raguža izjednačiti sa negativnim kampanjama koju provode neke druge stranke. Još jednom naglašavamo kako je opredjeljenje Martina Raguža i Hrvatske koalicije HDZ1990 – HSP BiH promoviranje pozitivne kampanje utemeljene na predstavljanju programa a ne konfrontacije što je bit cijele kampanje kandidata Hrvatske koalicije Martina Raguža, navedeno je u priopćenju za javnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*