Izbrisano na tisuće birača iz dijaspore?

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine saopćila je u subotu da se obratila apelacijom Ustavnom sudu BiH jer joj je, kako tvrdi, onemogućeno da bude jedan od izbornih takmaca u matičnoj zemlji, kao i tisućama bh. građana u dijaspori da glasuju.

Za to na prvom mjestu optužuje Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH i dodaje da ovo čine iste snage u matičnoj zemlji koje su dovele do etničkog čišćenja tijekom proteklog rata u BiH i sadašnjim djelovanjem potvrđuju rezultate tog pogroma.

– Središnje izborno povjerenstvo BiH odnosno država BiH, njezini entiteti i tijela te parlamentarne stranke učinili su prema glasačima u dijaspori i njezinoj stranci nekoliko teških povreda koje su za posljedice imale diskriminiranje glasača u dijaspori i time njihovo lišavanje zajamčenih osnovnih ljudskih prava, što sve skupa dovodi do neregularnosti općih izbora u BiH ove godine, navela je u priopćenju stranka iz dijaspore.

Ona tvrdi da su ‘nepoznati izvršitelj ili više njih’ uklonili iz Središnjeg izbornog popisa tisuće birača iz dijaspore, više od 80 posto, koji su bili na OESS-ovom biračkom popisu.

– Tada je taj isti popis imao više od 240.000 imena birača iz inozemstva. Gdje su oni iznenada nestali? To zna SIP, navod je iz priopćenja.

U SredišnjeM izbornoM popisu je sada oko 36.000 glasača, pa stranka zaključuje da je van te evidencije još najmanje 200.000, a prema procjenama stručnjaka, najmanje 500.000, dodaje.

Nasuprot OESS-ovom zalaganju koje je dovelo do prilično preciznog biračkog popisa, izborno povjerenstvo je protuustavno uvelo pravilo da za svaki izborni ciklus birači iz inozemstva moraju podnijeti novu prijavu za registraciju.

– Ovo je namjerno učinjeno po nagovoru onih istih snaga koje su i pruzrokovale da se više od milijun ljudi protjera sa svojih ognjišta. Svrha je da se što manje izbjeglica iz dijaspore registrira za izbore i što manje njih glasuje, stav je stranke bh. dijaspore.

Objašnjavajući kako je došlo do toga da joj SIP onemogući sudjelovanje na općim listopadskim izborima u matičnoj zemlji, stranka je navela tvrdnju SIP-a da potpisi podrške, potrebni za to, nisu svi bili valjani jer, navodno, pojedini potpisnici nisu bili upisani u birački popis.

– To je vrhunac cinizma jer je upravo izborno povjerenstvo protuustavno te iste ljude brisala iz popisa, zaključuje Stranka dijaspore BiH.

Samo 36.474 glasača iz inozemstva

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u četvrtak je na 42. sjednici odlučilo da 36.474 osobe ispunjavaju uvjete da budu registrirani birači za glasovanje izvan BiH na općim izborima 2010. godine, priopćeno je iz SIP-a.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je u istom postupku odlučila da odbije 4.850 zahtjeva za glasovanje izvan BiH zbog nepotpune dokumentacije.

Zbog nedostatka dokaza o identitetu odbijeno je 1.548 prijava, zbog nedostatka dokaza o državljanstvu 1.110 prijava, a zbog nedostatka dokaza o identitetu i državljanstvu 365 prijava.

Odluka o odbijanju prijave za upis u izvod iz biračkog popisa za glasovanje izvan BiH s imenima osoba i razlozima odbijanja prijave bit će dostupna na internet stranici izbori.ba pod linkom “registracija birača iz inostranstva” kako bi osobe čija je prijava odbijena imali mogućnost podnijeti prigovor Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u roku od 48 sati od dana objave odluke.

Osobe čija je prijava odbijena svoje biračko pravo mogu ostvariti na redovnim biračkim mjestima u BiH ukoliko do dana izbora izvade osobnu iskaznicu BiH, priopćilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*