Izetbegović i Komšić priređuju prijem, Radmanović kaže: 25. studenoga nije praznik u BiH

Bosna i Hercegovina je podijeljeno dočekala 25. studenoga – svoj Dan državnosti. Praznik se proslavlja samo u Federaciji BiH, dok ga Republika Srpska ignorira.

Pošto praznik pada u nedjelju, Vlada Federacije BiH odlučila je da neradan dan bude u ponedjeljak, 26. studenoga, no u RS-u će ponedjeljak biti radni.

Na ovaj datum 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Time su udareni moderni temelji državnosti – stav je koji dominira u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, Federaciji.

“Ovaj datum je jedan od najvažnijih u tisućugodišnjoj povijesti naše domovine. Na ovaj dan je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine i hrabro podignut glas njenih naroda i građana protiv fašizma i nepoštivanja drugog i drugačijeg”, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pozvao je na ponos na sve što su generacije prije nas učinile na očuvanju BiH.

“Neka nam sjećanje na njih baš na ovaj dan bude još jedan poticaj da zbijemo patriotske redove i učinimo BiH prosperitetnom zemljom, po mjeri svih njenih naroda i građana”, poručio je Izetbegović.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da je riječ o prazniku koji vuče korijene iz Narodnooslobodilačke borbe i bivše SFRJ koja je prestala postojati, a AVNOJ i ZAVNOBiH više nisu na snazi i da taj dan nije praznik u Republici Srpskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da 25. studenoga nije praznik u BiH. Prema njegovim riječima, mogle bi se o tom pitanju voditi razne rasprave i polemike, ali je činjenica da to nije praznik BiH i svih u BiH.

Dodao je da zbog toga i ne posvećuje pažnju ovom pitanju, a ne smeta mu ni to što druga dva člana Predsjedništva BiH, bez konzultacija s njim, organiziraju prijem, koji će ove godine biti održan u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, 26. studenoga u 18.00 sati.

“Od kada sam u Predsjedništvu BiH, druga dva člana organiziraju prijem povodom 25. studenoga, odnosno datuma koji nije praznik BiH”, rekao je Radmanović novinarima.

BiH još nema zakona o praznicima, pa se slave različiti datumi. Tako FBiH kao “dan državnosti BiH” proslavlja 25. studenoga, što je datum na koji je 1943. godine održano zasjedanje ZAVNOBiH-a, Republika Srpska kao praznik slavi 21. studenoga – datum na koji je 1995. godine u Daytonu potpisan mirovni sporazum.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*