Izetbegović: SDA neće dopustiti ponovno zagovaranje Herceg Bosne

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da Stranka demokratske akcije neće dopustiti ponovno zagovaranje Herceg Bosne ‘”koja je ostala u negativnom sjećanju Bošnjaka” i poručio HDZ-u BiH da “ne traži stvari za koje nema šanse da se dogode”.

– HDZ BiH ne treba tražiti stvari koje su suprotne Washingtonskom i Daytonskom sporazumu i vitalnim nacionalnim interesima ostala dva naroda u BiH, kao što su treći entitet, federalizacija, federalne jedinice, što predstavlja podjelu zemlje i dezintegraciju, rekao je Izetbegović za OBN televiziju.

On je potvrdio podršku svoje stranke nastojanjima lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije da bude izabran za predsjedatelja Vijeća ministara, navodeći da je logično da stranka koja je osvojila vlast u Izetbegovićevim riječima, nije neophodno da na poziciji predsjedatelja Vijeća ministara BiH bude nastavljena primjena principa rotacije, «premda SDP mora shvatiti da u proces konstituiranja vlasti u BiH treba uključiti i hrvatske stranke koje su ostvarile značajan uspjeh na izborima»

Izetbegović kaže da formiranje hrvatskog, srpskog i bošnjačkog bloka u procesu konstituiranja vlasti nije dobro za BiH.

– Mi pokušavamo postaviti stvari probosanski te povedesti BiH europskim putem koji je najbolji garant za Bošnjake’, rekao je Izetbegović.
Ponovio je da je HDZ 1990 poželjan saveznik Stranci demokratske akcije i SDP-u BiH u konstituiranju vlasti. Naime, prema Izetbegovićevim riječima, sve što je HDZ 1990 zatražio od njih uneseno je u platformu SDP – SDA – HSP – NS Radom za boljitak, “izuzev stvari koje su protiv njihovih interesa”.

Bakir Izetbegović je rekao da je “određeni pozitivni pritisak međunarodnog faktora na lidere SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a Zlatka Lagumdžiju, nažalost, još uvijek poželjan u BiH”.

12 Comments

  1. Nema ni Bošnjačkog entiteta ni Republike srpske …treba nam novi ustroj države na cijeloj teritoriji BIH,gdje će biti svi jednakopravni

  2. Uopće nije važno kako će BiH biti ustrojena, koliko će biti entiteta, kako će se entiteti zvati. Važno je (tu se na žalost moram složiti s Miloradom Dodikom) da na svaki političku funkciju koja pripada Hrvatima dođe “predstavnik, a ne pripadnik hrvatskog naroda”! Kako će se to osigurati nije uopće bitno!

  3. Dok postoji RS ne može se osigurati ravnopravnost hrvatskoga naroda, ali ni u državi kakvu nam obećava Zlatko Lagumdžija. Lagumdžija je sad u prilici pokazati da poštuje ravnopravnost naroda, ali je na prvom ispitu (dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara) pao, pokazao da bi višenacinalnu državu gradio na naćelu “jedan čovjek – jedan glas”. A ono nam je odnekud pozanto, čini mi se…

  4. Smješan si …idi u srpsku pa vidi imal tamo Hrvata iz HDZ U VLASTI ILI BILO GDJE, nama ih ni u mjesnoj zajednici……drugujte Vi sa Milom pa ćete završiti kao Boban i kompanija…

  5. Dragi HSP, da hrvatski ne znaš, to sam odavno primjetio, ali sam vjerovao da se neznanje završava na nerazlikovanju č i ć, pogreškama oko velikog i malog slova te pokojem srbizmu. No, sada vidim da hrvatski ne razumiješ. Ja sam napisao da se ne može osigurati ravnopravnost hrvatskoga naroda dok postoji RS. Što je tu nejasno? Idi ti u Srpsku!

  6. Joosko tebi ako se nesviđa idi a nas ostavi svojim komentarima na miru.HSP je prava opcija a ne lopovsko i mafijska stranka sa Draganom Nikom Ivanom Antom i ostalom bratijom koja se obogati na narodu….

  7. Josso ti si HDZ-ovac i braniš tu politiku….mora da imaš koristi od toga….idi ti kod svog Mile u Srpsku pardon tj ispričavam se Vlajkija . Tamo ti je mjesto !!!

  8. Bakirov je babo svojim potpisom legalizirao RS i nikom ništa. Hrvati su za obnovu savezništva s Bošnjacima žrtvovali HB. I što su dobili zauzvrat? Da im saveznici nameće svoju volju na svakom koraku, od preglasavanju u federalnoj vladi do izbora člana Predsjedništva. Zahtjevi za obnovom HB su logična posljedica!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*