Izgubili priključak za Europu

Visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i drugi strani diplomati i političari koji se bave situacijom u BiH, mnogo nade polaže u promjene koje bi mogli donijeti opći izbori koji će se u BiH održati u listopadu

Vrata prema Europi u ovom trenutku su zatvorena za Bosnu i Hercegovinu, no nije ih zatvorio Bruxelles, nego bosanskohercegovački političari koji su propustili u proteklom razdoblju provesti reforme na koje su se obvezali. To je poruka koja je službenom Sarajevu upućena u novije vrijeme s niza međunarodnih adresa, a jasno ju je formulirao i visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Valentin Inzko, kazavši da je Bosna i Hercegovina izgubila priključak za ostalim državama zapadnog Balkana koje nastoje postati članice Europske unije.
Inzko je istaknuo da je neophodno pronaći način da se BiH vrati na put euroatlantskih integracija, čime će biti ispunjeni zahtjevi građana.
»Građani su se jasno opredijelili za europske integracije, a političari im to moraju omogućiti«, rekao je austrijski diplomat, podsjetivši i da je visoka predstavnica EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku i potpredsjednica Europske komisije Catherine Ashton tijekom prošlotjednog posjeta BiH kazala da nije na bosanskohercegovačkim političarima da ocjenjuju koje će aspekte europskih integracija omogućiti građanima.
Zanimljivo je da i Inzko, kao i ostali međunarodni diplomati i političari koji se bave situacijom u BiH, mnogo nade polaže u promjene koje bi mogli donijeti opći izbori koji će se u BiH održati u listopadu. Tvrdi se, naime, da su ti izbori od ključne važnosti za europski put BiH i da su toj zemlji potrebni lideri koji će interese svih građana BiH staviti ispred svojih osobnih interesa i imati dovoljno hrabrosti da donose teške odluke i postignu kompromisna rješenja.
A prije tih izbora, čini se, nitko ne očekuje dramatične promjene nabolje u BiH. Niti kada je riječ o promjenama ustava, niti o ispunjavanju uvjeta iz ‘paketa pet plus dva’ za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.
To će, po svemu sudeći, biti potvrđeno i na ovotjednom sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, međunarodnog tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma.
[Alenko Zornija / Vjesnik]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*