Izgubljena Tuđmanova lenta i prvi govor u Saboru

Prije 20 godina 30. svibnja konstituiran je prvi demokratski višestranački Sabor, a taj se dan u Hrvatskoj od 1990. do 2001. godine slavio kao Dan državnosti. No, državne institucije nemaju sačuvan nijedan dokument koji je opipljiv dokaz tog dana!
Za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske tada je izabran Franjo Tuđman, za predsjednika Sabora imenovan je Žarko Domljan, a predsjednik Izvršnog vijeća Sabora (odnosno Vlade) postao je Stjepan Mesić.
No, kako je otkrio “24 sata”, u Državnom arhivu ne postoji ni jedan dokument koji bi bio opipljiv dokaz tog dana!

Naime, iako je Franjo Tuđman u Saboru održao prvi poduži govor, cjelovit originalni tekst ne postoji. U Državnom arhivu čuvaju tek dio govora, a jedino mjesto gdje se može pročitati što je izgovorio tog dana može se vidjeti na internetskoj stranici Sabora.

Iza govora u Saboru, Tuđman je izašao na prozor zgrade Sabora i mahnuo okupljenim građanima. Spustio se na prepuni Trg bana Jelačića (tada se još zvao Trg republike), gdje je održao još jedan govor. No opet ni u Uredu predsjednika, niti u Državnom arhivu, nema papira s govorom koji je održao na Trgu. Da stvar bude još gora, izgubljena je i lenta s hrvatskim obilježjima koju je Domljan Tuđmanu je preko ramena, prije nego što je izišao pred građane!
Inače, Dan državnosti se od 2001. godine, na inicijativu HSLS-a, više ne obilježava 30. svibnja nego 25. lipnja.
Izvor: Danas.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*