Izložba “Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici” u četiri glavna grada

U četiri glavna grada zemalja na kojima su lokaliteti stećaka, odnosno u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Podgorici, danas se, u povodom pripreme kandidature odabranih lokaliteta sa stećcima za uvrštenje na Popis svjetske baštine UNESCO-a, otvaraju Izložbe “Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici”.

Upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a kao serijske nominacije prošle godine potaknula i pokrenula BiH, a to su prihvatile i Hrvatska, Srbija te Crna Gora, a tijekom travnja i svibnja ove godine sve četiri države svoje prijedloge upisale na Pristupnu listu UNESCO-a i time je završena prva faza u postupku upisa, dok je završna faza planirana za razdoblje od 2012. do 2013. godine.

U Sarajevu je izložba otvorena u Parlamentarnoj skupštini BiH povodom obilježavanja 10. godišnjice Međunarodne godine volontera u okviru proslave dana Ujedinjenih nacija.

Otvaranju izložbe, koja je organizirana u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, prisustvovao je veliki broj uzvanika te predstavnika političke scene i diplomatskog zbora u BiH, među kojima je bio i visoki predstavnik Valentin Inzko.

U holu Parlamentarne skupštine BiH izloženo je na desetke panoa s fotografijama najznačajnijih nekropola stećaka, najvećim dijelom iz BiH, ali i Srbije, Hrvatske i Crne Gore, uz prateće tekstove s osnovnim informacijama.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, otvarajući izložbu, istaknuo je zadovoljstvo što je upravo BiH inicirala zajednički projekt stećaka pred UNESCO-m, naglasivši da se nakon ovogodišnjeg upisa izabranih nekropola na Tentativnu listu UNESCO-a intenzivno radi na izradi Nominacijskog dosjea. Taj će dokument biti predat Komitetu za svjetsku baštinu koji donosi konačnu odluku o upisu baštine na UNESCO-vu listu.

Stećci su pronađeni na oko 3300 lokaliteta od kojih je oko 400 u Hrvatskoj s oko 4400 primjeraka, pretežito u južnim dijelovima zemlje, ponajviše pak u zaleđu dalmatinske obale, rekao je državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu kulture Zoran Šikić koji je otvorio izložbu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Hrvatska je pak, izvijestio je Šikić, za upis na Listu svjetske baštine izabrala dva lokaliteta – Cista Velika u općini Cista Provo te Dubravka – sv. Barbara u općini Konavle, koji su i predstavljeni na izložbi.

U Zagrebu je izloženo je 30 panoa – po jedan za svaki od lokaliteta odabranih za uvrštenje na Popis svjetske baštine UNESCO-a, od kojih su dva iz Hrvatske, 22 iz BiH, te po tri iz Srbije i Crne Gore.

Održavanje izložbe u sva četiri grada financirao je Ured UNESCO-a iz Venecije – BRESCE (Regionalni ured za znanost i kulturu u Europi).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*