Izrael će izručiti Aleksandra Cvetkovića optuženog za strijeljanje Srebreničana

Vrhovni sud Izraela odbio je žalbu pripadnika zloglasnog Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (RS) Aleksandra Cvetkovića na odluku suda u Izraelu, te će on biti izručen Bosni i Hercegovini, javljaju danas izraelski mediji, javlja agencija Anadolija.

Niži sud u Izraelu je u kolovozu ove godine odlučio da Cvetković može biti izručen BiH, iako posjeduje državljanstvo Izraela kojeg je stekao nakon sklapanja braka s jednom državljankom Izraela. U izraelskom ministarstvu pravosuđa kažu da još nije poznat datum izručenja.

Cvetković, koji je uhićen početkom 2011. godine, tereti se da je kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda sudjelovao u strijeljanju 200 bošnjačkih muškaraca i dječaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici kod Zvornika 16. srpnja 1995. godine.

Cvetković je, zajedno s Branom Gojkovićem, za kojim je u međuvremenu raspisana međunarodna tjeralica, naredio da se Bošnjaci iz Srebrenice strijeljaju mitraljezom M-84 “kako bi se ubijanje ubrzalo”.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubišić izjavio je za Anadolija da je ta institucija već započela aktivnosti za izručenje Cvetkovića BiH.

“On je u BiH osumnjičen za genocid. Spremni smo za njegovo procesuiranje. Zatražili smo od vlasti Izraela da on što prije bude izručen našoj zemlji. Sada je sve do njih”, kazao je Grubišić.

Zbog masovnog strijeljanja Srebreničana na farmi Branjevo šest bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), do sada je osuđeno na ukupno 157 godina zatvora. Među njima su Dražen Erdemović, Marko Boškić, Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*