Izrael napao turski brod koji je vozio pomoć za Gazu

Devetnaest poginulih i dvadesetšest ranjenih tragična je bilanca sukoba koji se dogodio u noći na ponedjeljak kad su se sukobili izraelski vojnici i putnici flotile brodova s humanitarnom pomoći koja je plovila prema Gazi. Izraelski vojnici ukrcali su se na turski brod koji je bio u sastavu flotile i tom je prilikom došlo do sukoba. Postoje različite verzije kako je sukob počeo, a još uvijek nije poznato ima li još više žrtava.
Po izraelskim izvorima do sukoba je došlo kad su, navodno, propalestinski aktivisti napali vatrenim oružjem i lakim oružjem izraelske vojnike. S druge strane, carinske i policijske službe u Turskoj, gdje su se ukrcali putnici, tvrde da su svi prošli kroz detektore metala i da nitko nije imao oružje.
Sukob se dogodio 70 nautičkih milja od kopna, a turski brod bio je jedan od šest koji su plovili prema Gazi. Na brodovima je prevoženo 10.000 tona humanitarne pomoći, od lijekova do invalidskih kolica, a prevožen je i cement i dijelovi za montažne kuće.
Pripadnici postrojbe izraelske mornarice presreli su flotilu i ukrcali se na turski brod u želji da izvrše pregled. Brod je krenuo iz Turske u nedjelju popodne, a flotilu su organizirane propalestinske i turske organizacije za ljudska prava. Turska je tražila da Izrael omogući prolaz, ali je već uoči vikenda došlo upozorenje da će biti primijenjena sila ako se flotila bude približila obali. Želja izraelske strane bila je da brodove pregleda i uputi prema izraelskoj luci Ashdod, južno od Tel Aviva. Čak su i borbeni zrakoplovi krenuli u susret flotili, u čijem sastavu su plovili i diplomati, novinari, ali i nekoliko parlamentaraca iz raznih zemalja.
Blokada područja Gaze traje već dugo vremena, a veliki broj od gotovo milijun i pol stanovnika tog područja živi isključivo od humanitarne pomoći. Organizatori konvoja koji je trebao donijeti pomoć tvrde da im je to bio isključiv i jedini cilj, dok izraelska strana tvrdi drukčije. “Mandat snaga sigurnosti je bio očuvati red. Nažalost, naši vojnici bili su napadnuti”, kazao je nakon sukoba Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.
Izraelska strana tvrdi da su propalestinski aktivisti koristili i noževe i da su oni odgovorili na napad. Putnici na turskom brodu imaju drugu priču, po kojoj je navodno došlo do guranja između vojnika i jednog aktivista i nakon toga su izraelski vojnici počeli pucati. Na ostalim brodovima, među kojima je bio još jedan turski, nije bilo incidenata.
Turska je reagirala odmah nakon sukoba uz upozorenje Izraelu oko nepopravljivih posljedica za bilateralne odnose. “Snažno osuđujemo ovaj izraelski nehumani potez”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. “Incident koji se dogodio na otvorenom moru predstavlja očito kršenje međunarodnog zakona i mogao bi imati nepopravljive posljedice po naše bilateralne odnose”. Sazvana je i hitna sjednica vlade na kojoj neće biti nazočan premijer Erdogan jer u posjetu Čileu. Prosvjedna nota je uručena izraelskom veleposlaniku.
Izraelci su izrazili žaljenje, a na vojnom radiju oglasio se ministar industrije i trgovine Binyamin Ben Eliezer. “Mogu samo izraziti žaljenje zbog svih mrtvih”,kazao je izraelski ministar. Ranjenih ima i na izraelskoj strani. “Čekali su naše vojnike sa sjekirama i noževima i kad vam, osim toga, netko pokušava uzeti oružje, počinjete gubiti kontrolu”, kazao je ministar uz konstataciju da zna kako će to postati velika afera.
Europska unija zatražila je od izraelskih vlasti da provedu “temeljitu istragu” okolnosti napada na brodovlje međunarodne dobrotvorne pomoći te je pozvala Izrael da dopusti slobodan protok te pomoći na područje Gaze. U New Yorku je u sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je da je šokiran napadom i zatražio detaljnu istragu incidentu, kako bi se utvrdilo kako je došlo do krvoprolića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*