Izručenje Paravinje odgođeno zbog spora pravosudnih tijela Federacije BH i Republike Srpske

Sud Bosne i Hercegovine stornirao je nedavno Rješenje o izručenju Dragana Paravinje Hrvatskoj zbog tehničkih razloga koji su sada otklonjeni pa se izručenje može očekivati vrlo skoro, izjavio je za Vjesnik Nikola Sladoje iz sektora za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde BiH. Pojašanjava kako izručenje nije vezano nikakvim rokom te kako se Paravinja nalazi na odsluženju pravomoćne zatvorske kazne, a Glavna rasprava na šibenskom Županijskom sudu još nije ni zakazana.

Podsjetimo, Paravinja je u BiH pravomoćno osuđen na 2 godine i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja jedne žene iz 2002.godine na području Pala, a u Hrvatskoj ga čeka suđenje za kazneno djelo teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić i dva kaznena djela silovanja u pokušaju.

Vjesnik neslužbeno saznaje da su se oko izručenja sporila pravosudna tijela Federacije BH i Republike Srpske. Paravinja je osuđen za kazneno djelo koje je počinjeno na području Istočnog Sarajeva, a i kaznu zatvora trenutačno služi u zatvorskoj ustanovi koja se nalazi na području Republike Srpske pa otuda, vjerojatno, nesuglasice oko pitanja proceduralno-tehničke naravi, odnosno pitanja nadležnosti u ovom predmetu koji je zaokupirao pažnju pravosuđa više zemalja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*