J. Kosor: Hrvatska nikad nije vodila agresorski rat

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Hrvatska nikad nije vodila agresivnu politiku niti je posezala za tuđim teritorijem, izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor, komentirajući izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića koji je u Sarajevu izrazio žaljenje zbog, kako je kazao, sudjelovanja Hrvatske u politici koja je devedesetih godina pokušavala podijeliti BiH. “Svatko od nas tko obnaša dužnost i uz ostalo sukreira vanjsku politiku mora voditi računa o povijesnim činjenicama da Hrvatska nikad nije vodila agresorski rat i da hrvatska politika u devedesetima nije bila agresorska”, izjavila je premijerka Jadranka Kosor.
Podsjetila na Deklaraciju o Domovinskom ratu donesenu 2000. godine koja Domovinski rat definira kao pravedan, obrambeni i osloboditeljski rat i ističe da Hrvatska nije posezala ni za čijim teritorijem te da Deklaracija poziva sve dužnosnike i sve one koji su u prilici promicati istinu o Domovinskom ratu da to i čine.
“Kad god se govori o situaciji devedesetih ne smije se zaboraviti činjenicu da se rat u BiH kao i u Hrvatskoj vodio zbog velikosrpske politike Slobodana Miloševića. Činjenica je da je 1995. potpisana Deklaracija o zajedničkoj suradnji u obrani od srpske agresije između Hrvatske i BiH koja se pozivala na Sporazum o prijateljstvu i suradnji iz 1992., koju su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović te Krešimir Zubak i Haris Silajdžić”, naglasila je hrvatska premijerka.
“Dakako, Vlada pozdravlja poklon svakoj žrtvi jer svaka žrtva zaslužuje pijetet, ali ne smije se u tom kontekstu zaboraviti činjenica da je Hrvatska zbrinjavala stotine tisuća izbjeglica iz BiH, među njima i Bošnjake, ne pitajući nikoga za ime i prezime, snoseći u potpunosti trošak iz hrvatskog državnog proračuna. Na to možemo biti osobito ponosni”, rekla je premijerka. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Kosor je rekla kako s predsjednikom Josipovićem, s kojim prema Ustavu sukreira vanjsku politiku, nije razgovarala prije njegova posjeta Sarajevu, ali da će ga pozvati na razgovor čim se vrati u Hrvatsku kako bi razgovarali i o njegovim izjavama.
Inače, komentariajući Josipovićev posjeta BiH i izjave koje je dao, hrvatski su političari reagirali različito – od apsolutne podrške do osude.
“Pozdravljam taj državnički čin, on je hrabar i odlučan, to je odlika kvalitetnih lidera. Taj čin nije bez rizika u smislu da će biti komentiran ovako ili onako, ali to je trebalo napraviti”, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a na novinarski upit misli li da Josipovićeva isprika može poslužiti BiH kao temelj da Hrvatsku tuži za agresiju, Milanović je odgovorio kako za tako nešto nema temelja. “Da je za tako nešto bilo volje, raspoloženja ili zle namjere, to bi se davno dogodilo. Ovo je misija dobre volje”, rekao je Milanović.
HDZ-ovac Frano Matušić smatra tako da je “riječ o apsolutno neprihvatljivoj izjavi predsjednika Josipovića”. Kaže da bismo svi morali poštivati saborsku deklaraciju o Domovinskom ratu “iz koje se jasno vidi da Hrvatska nije bila agresor u BiH”. “Tu je deklaraciju tada podržala saborska većina, a i stranka kojoj je nekad pripadao predsjednik Josipović, pa mi nije jasno zašto je ne uvažava”, zaključio je Matušić.
Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) pita se, pak, dokle ćemo se svi svima ispričavati. “Toga je bilo previše i vrijeme je da počnemo razgovarati o gospodarskim i drugim temama važnim za našu sadašnjost i budućnost”, poručuje Lesar.
Čelnik HSS-a Josip Friščić kaže da svaki zločin treba osuditi, a žrtve žaliti bez obzira na to iz kojeg su naroda i na kojem su prostoru živjeli. “Da bi se raščistio, svaki zločin treba individualizirati. Ako pratimo medije, onda je temeljem izjava svjedoka, a na kraju krajeva i zapovjednika, vidljivo da bilo kakve naredbe zapovjednih struktura za počinjenje zločina nije bilo. Zlo ima svoje počinitelje, oni imaju imena i prezimena. Mi zagovaramo da se to raščisti, jer ćemo samo na taj način stvoriti odnose funkcioniranja na prostorima BiH i šire”, kazao je Friščić.
Boro Grubišić (HDSSB) ističe da svatko ima pravo na svoje privatno mišljenje, “ali je, nažalost, Josipović u ovoj situaciji bio predsjednik države, pa je njegovo privatno mišljenje ispalo kao državni stav”. Grubišić smatra da takav stav i potez mora biti usuglašen s Vladom i Saborom, a “u Saboru, koji je iznad Predsjednika i Vlade, nije bilo takve odluke”.
Milorad Pupovac (SDSS) kaže, pak, da je Predsjednik održao odličan govor koji može biti primjer za ono što je potrebno učiniti nakon ratova koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije. “Svi oni koji tvrde da je isprika optužnica griješe. Isprika očito umjesto optužnica uvodi filozofiju pomirenja, umjesto bježanja od odgovornosti uvodi odgovornost, i stoga podržavam izjavu predsjednika Josipovića”, zaključio je Pupovac

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*