Jan Peumans: Belgijski federalizam mogao bi biti inspiracija političarima u BiH

Jan-PeumansNe postoji nijedan razlog zbog kojeg bi se Europska unija zaustavila na granici s Hrvatskom i nadamo se da će i Bosna i Hercegovina uskoro postati članica Europske unije tako da i njeno stanovništvo može koristiti sve mogućnosti mira i blagostanja koje im omogućava Unija.

Ovo je danas na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci izjavio Jan Peumans, predsjednik Parlamenta Flandrije.

Naglasio je da će to biti moguće samo ako se prvo unutar Bosne i Hercegovine razriješe određeni problemi, a to će zahtijevati, kazao je, i funkcionalan mehanizam koordinacije između entiteta i države Bosne i Hercegovine.

“Došao sam ovdje da na zahtjev vašeg predsjedavajućeg (predsjednika Skupštine Igora Radojičića) izložim kako smo mi u Belgiji riješili te stvari i kako mi sa ‘kontrolama i uravnoteženjima’ stremimo tome da usprkos našim velikim razlikama i velikim regionalnim nadležnostima, zajedničkim dogovorom zauzmemo stavove prema Europi i da ih branimo. Možda bi neki elementi belgijskog federalizma mogli biti inspiracija za vas ili čak biti upotrebljivi za rješavanje vaših problema. Veoma bi me radovalo kad bi ovaj moj posjet mogao doprinijeti tome”, rekao je Peumans u obraćanju NSRS.

Dodao je kako za jednostavne ljudske odnose, tako i za državne strukture važi to da sporazum, struktura ili institucija koliko god ona bila dobra ili loša, funkcionira samo ako obje strane posjeduju volju da sporazum uspije i ako je čovjek spreman uložiti potreban napor da se to učini.

“U Belgiji, kao i u Bosni i Hercegovini, tvorci politike će morati dugo i teško, a nadasve uporno, da raditi na tome”, naglasio je predsjednik parlamenta Flandrije.

Osvrnuo se i na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ističući da će to, bez sumnje dovesti do proširenja trgovinskih odnosa između Belgije, a posebno Flandrije i Hrvatske.

“I našim investitorima će biti olakšano poslovanje s Hrvatskom. Pristupanje Hrvatske će dovesti do toga da ćete ubrzo imati zajedničku granicu s Europskom unijom. To nudi mogućnosti, ali da biste prihvatili te mogućnosti bit će potrebni prilagođavanje i veliki napori. U interesu svih je da se blagovremeno preduzmu potrebne mjere tako da i vaši građani, a prije svega, poljoprivrednici, u potpunosti mogu iskoristiti ove mogućnosti”, kazao je Peumans.

Govorio je i o ranijim sastancima s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, na kojima je, kako je naveo, razgovarano o belgijskom federalizmu i mogućnostima koje sistem nudi regijama kako bi ostvarivale svoju razinu autonomije i na međunarodnom i na polju Europske unije.

“Belgijski federalizam je jedinstven u svijetu, dva naroda koji zajedno žive u Belgiji, Flamanci i Valonci, uspjeli su u više koraka i stalno u međusobnom dogovoru preobličiti unitarnu državu u federalnu. To smo stalno radili pomoću mirnih pregovora i poštujući međusobna osjećanja i interese. Mogu vam iz prve ruke reći da to nije jednostavno i da od političara i građana traži konstantan napor. Uvijek smo se trudili da naš sustav koji podrazumijeva izuzetno veliku autonomiju regijaa bude kompatibilan sa europskim strukturama i institucijama”, kazao je Peumans.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*