Japan povlači veleposlanika iz Hrvatske zbog seks afere

Japansko ministarstvo vanjskih poslova smijenit će japanskog ambasadora u Hrvatskoj Yoshija Tamuru nakon što je u izvješću ministarstva zaključeno da je seksualno zlostavljao mladu žensku zaposlenicu veleposlanstva no neće poduzimati stegovne mjere, rekli su dužnosnici vlade, izvijestili su japanski mediji.

Njegovo povlačenje s mjesta ambasadora bit će dio širih kadrovskih promjena koje će biti objavljene 20. prosinca, prenijela je agencija Kyodo.

Kako prenosi Hina, u travnju prošle godine Tamura je imao »fizički kontakt« s Hrvaticom dvadesetih godina koja je tada tek bila zaposlena u veleposlanstvu, kada se njih dvoje našlo na stražnjem sjedištu automobila u kojem su bili službenim poslom, rekli su izvori bez dodatnih pojašnjenja.

Tamura, koji je imenovan veleposlanikom u Hrvatskoj u ožujku 2009. godine, nakon toga je još pokušavao ostvariti kontakt sa zaposlenicom koja je naposlijetku uložila žalbu zbog seksualnog zlostavljanja.

Potom je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u siječnju poslan kako bi istražio navode zaposlenice te u izvješću zaključio da je veleposlanik zlostavljao ženu. Tamura je opetovano nijekao bilo kakav prekršaj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*