Jarnjak i Maček na ispitivanju u USKOK-u

Bivši glasnogovornik HDZ-a i vlade Ratko Maček došao je u pratnji odvjetnika nešto prije 11 sati u sjedište USKOK-a na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog u istrazi oko crnog fonda HDZ-a, zbog kojega je od nedavno i sama stranka pod istragom.

Maček je jedan od novoosumnjičenih u istrazi slučaja Fimi medija, a, po pisanju tiska, sumnjiči ga se jer je navodno s oko 400 tisuća eura iz crnog fonda vodio “akciju” kupovanja Osječke televizije i zadarskog Hrvatskog lista.

Prije njega u Uskoku je ispitan bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak koji je također osumnjičen u istrazi oko crnog fonda HDZ-a.

Po izlasku iz zgrade Uskoka Jarnjak nije želio novinarima dati izjavu, a njegov branitelj Petar Pavković potvrdio je da je iznio obranu te odgovarao na sva pitanja istražitelja.

O sadržaju Jarnjakovog iskaza nije želio govoriti zbog tajnosti istrage u kojoj je zbog postojanja crnog fonda HDZ-a osumnjičeno ukupno 19 osoba te HDZ kao pravna osoba.

Po do sada u medijima objavljenim podacima, Uskok Jarnjaka sumnjiči kao odgovornu osobu u HDZ-u koja je pomagala u punjenju stranačkog crnog fonda iz kojeg su se, među ostalim, navodno financirale i predizborne kampanje.

Riječ je o istrazi u slučaju Fimi media koju je Uskok nedavno proširio i na samu stranku HDZ kao pravnu osobu te na Jarnjaka, Mačeka, bivšeg premijera Ivu sanadera, bivšeg rizničara stranke Mladena Barišića te bivšu blagajnicu HDZ-a Branku Pavošević.

Jutarnji list piše da je Jarnjak, navodno, ranije svjedočio u odvojenim istragama koje se već vode vezano za Danka Končara, aferu Daimler i gradnju zagrebačke Arene.

Večernji list, pozivaju se na neslužbene izvore, piše da se Jarnjak namjerava braniti na dva načina: pozivanjem na statut HDZ-a po kojemu bi briga za stranačku blagajnu bila izvan dometa i kontrole glavnog tajnika, ali i iznošenjem detalja o odnosima unutar samog vrha stranke.

Prema pisanju Večernjeg lista, Jarnjak je znao u bliskim krugovima tvrditi da bivša šefica računovodstva Pavošević, koja je vodila crnu blagajnu, nije njemu polagala račune, već da je imala izravne kontakte s bivšim predsjednikom stranke Ivom Sanaderom. Često se, znao je govoriti Jarnjak, blagajnica sastajala sa premijerom u četiri oka.

Sam Jarnjak, tvrdi, nije bio zadovoljan načinom njezina rada jer je navodno bila nestručna i površna pa je bilo mnogo nereda u vođenju stranačkih poslovnih knjiga.

Mediji nagađaju kako se sumnja da je u HDZ, koji posljednjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, nezakonito slilo oko 30 milijuna kuna od kojih su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*