Jašarevićevi pomagači idu u pritvor, agenti FBI u Srbiji

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Pečenković Dinu zvanog “Dirar”, rođenog 12.01.1987. godine u Bihaću, sa prijavljenom adresom prebivališta u mjestu Maoča u općini Srebrenik, državljanina BiH i Ahmetspahić Muniba, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH – službeno je priopćeno u srijedu.

Navedene osobe su osumnjičene da su dana 28.10.2011. godine Jašarević Mevlida, koji je osumnjičen da je  izvršio teroristički napad  na objekat Veleposlanstva SAD, u jutarnjim satima u putničkom automobilu prevezli iz Maoče do Sarajeva, čime su počinili kazneno djelo terorizam.

Nakon što je nadležni tužitelj ispitao osumnjičene, odlučio je da prema Sudu BiH uputi prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili supočinitelje u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovno izvršili isto ili slično kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više, a osobito uzimajući u obzir način izvršenja ovog kaznenog djela, posljedice istog, te uznemirenost cijelog pučanstva Bosne i Hercegovine.
Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH.

Reeker: Napad akt pojedinca

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Philip Reeker izjavio je da je teroristički napad vehabije Mevlida Jašarevića na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu akt pojedinca i da se tako treba tretirati.

– Pojedinac je otvorio paljbu na američko veleposlanstvo s ciljem da povrijedi Amerikance. Povrijedio je, međutim, građanina BiH, policajca Mirsada Velića, koji se herojski ponio, rekao je Reeker na brifingu za štampane medije organiziranom u Veleposlanstvu SAD u Sarajevu.
On je naveo da u borbi protiv terorizma SAD ovakve prijetnje shvaćaju ozbiljno i da je napad na Veleposlanstvo pokazao da i dalje postoje oni koji pokušavaju nanijeti štetu Amerikancima.

Ističući da se istraga o ovom napadu nastavlja, Reeker je naveo da u BiH, kao i brojnim drugim zemljama, postoje pojedinci koji djeluju nasiljem i da događaji od petka pružaju priliku za jednu drugačiju refleksiju. Reeker je poručio da BiH treba iskoristiti pažnju koja joj je ponovo okrenuta zbog Jašarevićevog napada:
“Pokažite da želite ići dalje i dobit ćete i našu podršku i podršku naših partnera u EU”, rekao je Reeker.

Agenti FBI u Srbiji

Inače, ppredstavnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) koji istražuju okolnosti terorističkog napada u Sarajevu, kada je vehabija Mevlid Jašarević pucao na američko veleposlanstvo, doputovali su u Beograd, piše “Politika”.

Predstavnici FBI tražili su kontakt sa vrhom MUP-a Srbije i uspostavljanje suradnje, a očekuje se da američki istražitelji zatraže sve podatke kojima srpska policija raspolaže o radikalnom islamu na Balkanu, navodi list pozivajući se na pouzdane izvore.

Operativci FBI, koji su juče doputovali u Beograd, trebalo bi da otputuju i u Novi Pazar, odakle je vehabija Mevlid Jašarević, kako bi pokušali prikupiti što više saznanja o pozadini prošlotjednog napada, dodaje list.

U samoj BiH i dalje stižu brojne reakcije i osude napada, a ponovno je to učinila i Islamska zajednica BiH, koja je i sama često meta osporavanja pa i različitih napada od strane pripadnika radikalne tzv. tekfir ideologije i vehabija.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*