Jašareviću određen pritvor: Osumnjičen za terorizam, ne priznaje sud

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužiteljstvava BiH i dana, 31. 10. 2011. godine, donio rješenje kojim se osumnjičenom Mevlidu Jašareviću određuje jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 28. 11. 2011. godine.

Mevlid Jašarević osumnjičen je za kazneno djelo terorizam.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Pritvor je određen jer je utvrđeno postojanje bojazni od bijega osumnjičenog, kao i zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike. Sud je također odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će u slučaju puštanja na slobodu osumnjičeni ponoviti kazneno djelo, ali i zbog postojanja izvanrednih okolnosti, koje s obzirom na način izvršenja i posljedicu izvršenog kaznenog djela, ukazuju na to da bi puštanje osumnjičenog na slobodu, rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Jašarević, koji je nakon saslušanja prebačen u Centralni zatvor u Sarajevu, rekao je da “ovaj sud za njega ne postoji” i da će se braniti šutnjom.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*