Jasmila Žbanić istupila iz Udruženja filmskih radnika BiH

Poznata bh. redateljica Jasmila Žbanić istupila je iz Udruženja filmskih radnika BiH jer, kako je objasnila, ne želi biti “član Udruženja koje podržava odluku da se ove godine ne objavi natječaj za dodjelu sredstava za igrani film”.

Depo portal objavio je njezino pisano obrazloženje ove odluke, koje prenosimo u cjelosti, bez ikakvih intervencija:

“Poštovani,

Želim da istupim iz članstva Udruženja filmskih radnika BIH i molim Vas dame izbrišete iz evidencije UFR.

Uz veliko poštovanje za sve što su do sada novi Upravni odbor i predsjednica udruženja napravili za kinematografiju BIH, ne mogu ostati član Udruženja koje podržava odluku da se ove godine ne objavi natječaj za dodjelu sredstava za igrani film.

Puko slaganje i mirenja sa odlukama prethodne Vlade za mene nije prihvatljivo.

Prethodna Vlada dovela je do toga da u BIH ove godine nije snimljen niti jedan igrani film, a posljedice tih odluka će za budućnost filmske proizvodnje biti dugotrajne i destruktivne.

Obzirom da je stav Udruženja prihvatanje postojećeg stanja, a ne borba za promjene, jedino što sada mogu uraditi je istupiti iz Udruženja.

I dalje ću nastaviti da se angažiram u svim procesima koji vode do sistemskog rješavanja filmske proizvodnje, koja bi mogla biti jedna od najrentabilnijih gospodarskih grana u BIH i koja je do sada pokazala da privlači značajne strane investicije i postiže relevantne uspjehe na svjetskoj sceni, ali ne mogu svojim članstvom podržati postupke UFR za koje smatram da su eutanazija bosanskohercegovačkog filma.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*