Jatras: Za vlasti u Washingtonu Srbi i Hrvati u BiH su nacionalne manjine

James Jatras, ravnatelj Američkog vijeća za Kosovo (American Council for Kosovo), prosrpske organizacije koja u SAD promiče stavove protivne kosovskoj nezavisnosti, izjavio je da kongresnici u SAD o Kosovu uveliko govore kao o drugoj muslimanskoj državi na Balkanu, a nitko ne postavlja pitanje kada je to BiH postala prva muslimanska država.

– Kreatori američke politike smatraju da promovirajući interese SAD na Balkanu poručuju prijateljima u Rijadu, Islamabadu i Kairu da su proislamski nastrojeni. U stvari su neznalice koji guraju zemlju u propast, ocijenio je Jatras, kako prenosi novinska agencija Republike Srpske Srna.

On je dodao da su za vlast u Washingtonu Srbi i Hrvati u BiH nacionalne manjine:

– Upravo tako. Tretiraju ih kao nacionalne manjine da bi naši prijatelji u islamskim državama vidjeli kako promoviramo islamske interese na Balkanu. Smatraju da će nas na taj način voljeti i u Iraku i Afganistanu. To samo pokazuje da su oni koji kreiraju našu politiku idioti jer ne znaju ništa o tome kako muslimani razmišljaju, istaknuo je Jatras za frankfurtske “Vijesti”, navodi agencija.

Čak i tijekom rata u BiH, kaže on, kada je Amerika pomagala uvoz uranijskog oružja i mudžahedine, pomogla je da se napravi slika o zlim Srbima i žrtvama muslimanima.

“Sada želimo unitarnu državu kojom dominiraju muslimani. Sjećam se i da je tijekom rata Warren Christopher, kao državni tajnik SAD, bio iznenađen i raspitivao se zašto toliko Srba dolazi u Bosnu. Nije imao pojma da Srbi žive u Bosni i da ih je bilo još više prije Drugog svjetskog rata. Neznanje je nevjerojatno. A zamislite to neznanje kombinirano s arogancijom i moći i svedeno na načelo – nije važno znam li o čemu govorim kada mogu da te ubijem, naglasio je Jatras.

Govoreći o budućnosti Kosova, on kaže da je nevjerojatno koliko Srba ima stav da je Kosovo izgubljeno. “O čemu vi govorite? Rusija, Kina, Brazil, Indonezija, tri četvrtine svijeta su na srpskoj strani, ali izgleda da o tome ovdje nitko ne misli već svi brinu što kažu Amerikanci! Mi nemamo čarobni štapić, niti možemo da naredimo cijelom svijetu što da radi!”, naglasio je Jatras.

On je podsjetio na glasovanje u Općoj skupštini UN o prijedlogu Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o odcjepljenju Kosova: “Protiv su jedino bili SAD i Albanija i četiri mikrodržave na Pacifiku. Čak i zemlje EU koje su podržale nezavisnost Kosova nisu podržale Ameriku. U čitavoj povijesti SAD nikada nismo bili tako izolirani”, istaknuo je Jatras.

Jatras, inače američki odvjetnik grčkog porijekla, koji važi za velikog srpskog lobista, kaže da bi rado bio član tima za obranu nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, optuženog ratnog zločinca, Ratka Mladića ako ga pozovu, iako smatra da je Tribunal u Hagu «politička tvorevina».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*