Je li dogovor Čović-Dodik put da se "istinski Hrvati nađu u Predsjedništvu BiH"?

dodik-covic1 Čini se da su definitivno propali izgledi da hrvatske stranke u BiH na listopadske izbore izađu sa zajedničkim kandidatom za člana Predsjedništva BiH. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, je, naime, za današnjeg boravka u Banjoj Luci ponovio da će njegova stranka izaći sa svojim kandidatom, kojega će u svibnju, nakon što izbori budu i službeno raspisani, predložiti stranačko Predsjedništvo. Čović se, inače, u Banjoj Luci sastao s predsjednikom Vlade RS i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, a nakon sastanka su čelnici dviju stranaka objavili da će SNSD u Federaciji BiH podržati HDZ-ova kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a HDZ BiH će u RS podržati SNSD-ova kandidata za srpskog člana toga tijela.
Dogovoreno je i da će te dvije stranke potpisati protokol o suradnji, najvjerojatnije krajem travnja u Mostaru. “Mi već duže vrijeme koordinirano djelujemo na važnim pitanjima, ne s ciljem da bismo bilo kome drugom u BiH učinili problem, nego što se mnogi naši stavovi poklapaju i zato nastojimo očuvati funkcionalnost BiH u okviru ustava”, izjavio je Dodik, dodajući kako je zajednička procjena, imajući u vidu maksimalističke zahtjeve bošnjačke strane, da treba osigurati da se “istinski Hrvati nađu u Predsjedništvu BiH, a ne kamuflaža kao što je to Željko Komšić”.
Pitanje je samo je li baš suradnja HDZ-a BiH sa SNDS-om najbolji – i je li uopće dovoljno efikasan – način da se izbjegne novi Komšić?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*