Je li moguća Hrvatska pravoslavna crkva?

hpc1 U Zadru je jučer najavljeno formiranje udruge Hrvatska pravoslavna zajednica, a nakon toga i “obnavljanje” Hrvatske pravoslavne crkve, što bi se, drže inicijatori, moglo dogoditi roku od godinu dana.
Nespojivo je s hrvatskim suverenitetom da ingerenciju nad pravoslavcima u Hrvatskoj ima neka druga država, smatra iguman Jelisej, jedan od dvojice inicijatora čije izjave prenosi Deutsche Welle. Uz igumana Jeliseja, koji dolazi iz Crne Gore, inicijativu za osnivanje hrvatske pravoslavne crkve predstavio je i tajnik Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice Ivo Matanović koji je rekao da hrvatski pravoslavci hrvatsku državu doživljavaju kao svoj dom.
Inicijativa o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve nije dobro primljena u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a, kako kažu Ivo Matanović i iguman Jelisej, ne podržava ih ni predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. “Ovo što Milorad Pupovac ide po duhovnu hranu u Beograd i svi takvi će se još pogoršati, a mi sve vjernike ali i nevjerne Tome pozivamo da obiđu crkve, pa da vide da su one prazne”, kaže Matanović i najavljuje kako će se pravoslavni vjernici vratiti u crkve.
Zanimanje vjernika u Hrvatskoj je veliko, ističe iguman Jelisej, za udrugu u nastajanju već je registrirano 430 osoba. Za formiranje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova.
Matanović je zaključio kako, u početku udruga, a kasnije vjerska zajednica tj. Crkva više neće pristati na manipulacije pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj. “Mi ćemo priznati i Vatikan i Moskvu i nećemo više dozvoliti da budemo topovsko meso da se nama manipulira”, zaključio je Matanović.
Izvor: Deutsche Welle

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*