Jeremić izabran za predsjedavajućeg Opće skuštine, BiH bila suzdržana

Šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić izabran je za predsjedavajućeg Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Glasovalo je 190 od 193 predstavnika zemalja članica UN-a, važećih je bilo 185 glasova, jedan je bio suzdržan, a Jeremić je dobio 99 glasova. Jeremićev protukandidat bio je veleposlanik Litve pri UN-u Dalius Cekuolis.

Glasovanje je bilo tajno, predstavnik svake od 193 zemlje članice UN zaokružio je ime kandidata kojeg podržava, a prebrojavanje glasova je trajalo 15-ak minuta, javio je B92.

Odluka da se ovog puta glasuje o dva kandidata koji dolaze iz iste grupacije zemalja neuobičajena je, budući da se obično u samoj grupi izabere kandidat, kojeg onda Opća skupština potvrdi aklamacijom, ali ona ipak ne predstavlja presedan.

Ista situacija dogodila se i 1991. godine, između kandidata iz Saudijske Arabije i Jemena, kada je glasovanjem zemalja članica UN-a pobijedio kandidat Saudijske Arabije.

U posljednjih pet godina Općom skupštinom UN-a su predsjedavali su predstavnici Makedonije, Nikaragve, Libije, Švicarske i Katara.

Jeremić je treći predsjedavajući Opće skupštine UN-a s prostora bivše Jugoslavije, poslije jugoslavenskog diplomata Lazara Mojsova (1977) i makedonskog diplomata Srđana Kerima (2007).

Predsjedavanje Općom skupštini UN-a u ovom mandatu trajat će od rujna 2012. do rujna 2013. godine.

Bosna i Hercegovina bila je, sukladno odluci Predsjedništva BiH, suzdržana kod glasovanja. Predsjedništvo BiH naložilo je, naime, predstavniku BiH u Ujedinjenim narodima da bude suzdržan.

U priopćenju iz Predsjedništva BiH pojašnjava se da članovi kolektivnog šefa države imaju različite stavove o prijedlogu kandidata i da stoga predstavnik BiH mora biti suzdržan.

Na konzultacijama koje su članovi Predsjedništva BiH imali o ovoj temi, Bakir Izetbegović i Željko Komšić bili su protiv toga da BiH podrži Jeremića, dok je Nebojša Radmanović inzistirao na podršci šefu srbijnske diplomacije, saznaje agencija Anadolija.

1 Comment

  1. Zanimljivo.B. i Hercegovina nije pravna drzava.B i Hercegovina je pod stranom dominaciom. Ti strani birokrati stite drzavu koju narod ne zeli.Dat plebiscit i slobodne izbore narodu i odlucivat,dali zale ili ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*