Jeremić: Rasprava u Općoj skupštini UN-a dokazat će da Srbija nije jedini krivac

Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić izrazio je u subotu uvjerennje da će sudionici javne rasprave o učincima Haaškog suda u velikom broju potvrditi njegovo stajalište.

Jeremić je za 10. travnja zakazao javnu raspravu Opće skupštine o učincima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Ono što bude izrečeno u toj raspravi postat će službeni dokument UN-a koji će distribuiran na sve svjetske adrese, rekao je Jeremić u novogodišnjem intervjuu Tanjugu.

“To ostaje zabilježeno kao službeni dokument za one će sutra pisati povijest. Zato je ta rasprava važna i dobro je što se Srbija našla upravo na tom mjestu, u to vrijeme i time stekla prigodu da odgovori na ono što joj je de facto poručeno odlukama Žalbenog vijeća Haaškog suda – a to je da postoji samo jedan krivac, i samo jedna zločinačka strana i da je ta strana srpska”, rekao je Jeremić.

Po njegovim riječima, rasprava će se sastojati iz dva dijela – u prvom će sudjelovati države, a u drugom nevladine organizacije i istaknuti akademski stručnjaci. Jeremić očekuje da će za raspravu biti velik interes.

Za sazivanje tematske sjednice pod službenim nazivom “Uloga međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda”, Jeremića je motivirala oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*