Jeremić: Sprječavanje novog vala antisrpstva u Hrvatskoj je zadatak za hrvatsku vlast

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da odnose u regiji neće poremetiti podrška Srbije odlukama Republike Srpske, niti haška presuda hrvatskim generalima, te dodao da su stabilnost i prosperitet Srpske važan interes Beograda.

Komentirajući tvrdnje pojedinih kritičara da podrška predsjedniku RS Miloradu Dodiku nije u skladu sa željom Srbije da ide u EU i sa njegovanjem dobrih odnosa u regionu, Jeremić je rekao da ne vidi zbog čega bi podrška Srbije demokratski donesenim odlukama institucija RS, koje su u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, predstavljala problem za bilo koga.

“Moramo biti angažirani u intenzivnom dijalogu sa svim akterima u BiH, na prvom mestu sa gospodinom Dodikom, koji je demokratski izabran predsednik RS i bez sumnje najutjecajniji politički lider srpskog naroda u toj državi”, rekao je Jeremić.

Komentirajući svoj nedavni posjet Banjaluci, Jeremić je za “Politiku” rekao da je bilo važno razmijeniti mišljenja, s obzirom na “rastuće političke tenzije u BiH”, a osim toga Srbija sa RS ima posebne i specijalne veze, a i jamac je Daytonskog sporazuma.

“Politika Srbije prema BiH ostaje nepromijenjena: poštujemo suverenitet i teritorijalnu celovitost te zemlje, kao i sve dogovore koje postignu tri naroda i dva entiteta”, dodao je Jeremić.

On ne smatra da presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima u kojoj se navodi da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rukovodio udruženim zločinačkim poduhvatom deportacije Srba iz Hrvatske, može pogoršati odnose u regionu.

Na pitanje planira li susret s hrvatskim kolegom kako bi spriječio novi talas antisrpstva u Hrvatskoj koji najavljuju neki izvori, Jeremić je rekao da je “sprječavanje novog vala antisrpstva u Hrvatskoj zadatak za hrvatsku vlast”.

“Nadam se da im u tome neće biti potrebna ničija pomoć sa strane, imajući u vidu da su tolerancija i poštovanje ljudskih prava među osnovnim vrijednostima Europe, pred čijim se vratima nalaze”, naveo je Jeremić.
(srna)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*