Jeremić je upotrijebio ono što mu je na raspolaganju

Jučer su se svi mediji u ovom dijelu svijeta iznova bavili govorom što ga je hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao pred zastupnicima oba doma Parlamenta BiH. Zasluga za to pripada u prvom redu srbijanskom ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću koji je jučer u Anconi, na skupu ministara vanjskih poslova država Jadransko-jonske inicijative, pohvalio napore hrvatskog predsjednika Ive Josipovića na približavanju Zagreba i Beograda, kao i osudu Tuđmanove politike zbog, kako je rekao, podjele Bosne i Hercegovine te stradanja ljudi.
Na Jeremićev istup reagirao je glasnogovornik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun, izjavivši da je Jeremić je u svome je govoru u Anconi zloupotrijebio izjavu žaljenja, što ju je za posjeta Bosni i Hercegovini dao hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Dragunov šef, ministar Gordan Jandroković, iz Ancone je poručio da takvoj izjavi nije bilo ni mjesto ni vrijeme na sastanku Jadransko-jonske inicijative. “Iz nje je očito da će srbijanska diplomacija zloupotrebljavati ispriku predsjednika Josipovića iz bh. parlamenta. Međutim, moramo naravno sada razmisliti, vidjeti kako na takve poteze srbijanske strane odgovoriti. Ono što već sada znam je da ćemo nastaviti intenzivno sa našim pregovorima o ulasku u Europsku uniju, da ćemo nastaviti s regionalnom suradnjom. Dakle, naučili smo već na takve stvari i neće nas pokolebati”, rekao je Jandroković.
No, novo aktualiziranje Josipovićeva istupa, nova je prilika da se kaže kako da je sada kasno za razmišljanje, da je trebalo razmišljati ranijei razmisliti o tome je li vrijeme da hrvatski predsjednik u Sarajevu izražava žaljenje, ako je svega tri mjeseca ranije njegov srbijanski kolega Boris Tadić sudjelovao u obilježavanju 18. godišnjice Republike Srpske koja je sama po sebi rezultat nastojanja da se BiH podijeli, a, uza to, njezino aktualno čelništvo, s kojim je Tadić u Banjoj Luci ispijao zdravice u povodu “punoljetnosti RS”, i danas vodi politiku podjele BiH.
Ako se to imamo u vidu, onda ne možemo biti iznenađeni Jeremićevim istupom u Anconi, a pitanje je i može li se govoriti da je Jeremić nešto zlupotrijebio. On je samo, u skladu s politikom svoje zemlje, upotrijebio ono što mu je bilo na raspolaganju, da ne kažemo – ono što mu je na pladnju ponuđeno. [Ivica Majić]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*