Jeste li znali: sutra je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima?

Širom Europe sutra će se obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Ovoga puta on se obilježava i u Hrvatskoj, potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko tim je povodom uputio poruku građanima Hrvatske.

U poruci Leko kaže:

“Dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima Hrvatska se prošle godine pridružila zemljama koje, slijedeći rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti, 23. kolovoza obilježavaju kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Hrvatski je sabor usvojio dopunu spomenutog zakona prije svega u želji da iskaže suosjećanje sa žrtvama fašizma, nacizma i komunizma. Na tu nas je odluku potaknuo i osjećaj odgovornosti prema povijesnoj istini.

Svjestan da svako iskrivljavanje povijesnih činjenica i manipuliranje njima sije sjeme novih nepravdi, mržnje, pa čak i zločina, kao i da bez osude zločina, neovisno o ideološkim pobudama koje su dovele do njih, nije moguća izgradnja zrelog, istinski demokratskog društva bez netrpeljivosti i podjela Hrvatski je sabor na sjednici Predsjedništva u travnju ove godine preuzeo obvezu da u narednim godinama iznađe rješenje za dostojno i nepristrano obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Komemoracijama u Jasenovcu i Teznom, najvećim poznatim stratištima nacizma, fašizma i komunizma na ovim prostorima, najviše parlamentarno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatskoga sabora Borisom Špremom ove je godine odalo počast nedužnim žrtvama smatrajući to svojom civilizacijskom i moralnom obvezom. Učinili smo to tada u ime ispravljanja povijesnih nepravdi, promicanja demokracije, poštivanja ljudskih prava i pravne države i s namjerom da Hrvatsku osnažimo kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i miroljubivosti, upravo u duhu rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*