Ježić posvjedočio da je MOL preko njegove tvrtke isplatio mito Sanaderu

U nastavku suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu danas je svjedočenje završio njegov nekadašnji prijatelj, a sada ključni svjedok Uskoka Robert Ježić. Ježić je rakao da se na prijavljivanje Sanadera za primanje mita od MOL-a odlučio u istražnom zatvoru zbog paranoje da novac koji se i dalje nalazi na računu njegove švicarske tvrtke ne povežu s njim.

Opisujući svoj odnos sa Sanaderom, Ježić je rekao da su se upoznali 2001. u stranci, a od 2009. postali veoma bliski. Na pitanje tužitelja Ježić je rekao da je Sanader te godine tražio da mu učini uslugu – da mu preko njegove tvrtke omogući organizirati primitak od 10 milijuna eura od MOL-a za savjetničke usluge.

Pristao je ne razmišljajući o posljedicama te odluke jer, kako je rekao “Sanader je bio najvažnija osoba u Hrvatskoj i nije ga se moglo odbiti”.

Nakon toga su u Zürichu potpisani ugovori između Ježićeve tvrtke Xenoplast i dviju ciparskih tvrtki za konzultantske usluge na iznose koji su dogovoreni s osobom koja je predstavljala MOL, a nekoliko dana poslije stigla je i prva uplata od pet milijuna eura s računa tih ciparskih tvrtki. Ježić je rekao i kako je Sanader bio nezadovoljan kad mu je rekao da toliki iznos novca ne može odmah podignuti. ”

Pokušao sam mu objasniti da je to danas vrlo rigorozno te da je komplicirano podignuti iznos od 10.000 eura, a kamoli od pet milijuna”, rekao je Ježić.

Sanaderova je obrana svojim pitanjima nastojali dokazati da Ježić laže te da je novac koji je na Diokijevom računu zapravo njegov honorar oko investicija koje su Rusi trebali imati na Omišlju.

Ježić, bivši vlasnik Diokija i riječkog Novog lista, u istrazi je svjedočio da je dio MOL-ova mita Sanaderu isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki. No Sanaderovi odvjetnici više su puta isticali da je, tereteći bivšeg premijera, Ježić želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela.

Suđenje Sanaderu nastavit će se idućeg tjedna, 14. i 15. ožujka, kada bi trebali svjedočiti Luka Bebić i Marina Matulović Dropulić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*