Jibril: Strane sile tražile su ubojstvo Gadafija da bi ga ušutkale zauvijek

Bivši privremeni libijski premijer i nekadašnji vođa pobune u toj zemlji Mahmoud Jibril, koji je putovao po svijetu prikupljajući saveznike za rušenje Moamera Gadafija, izjavio je da su “strane sile tražile ubistvo Gadafija, jer su ga željele zauvijek ušutkati”.

Jibril je u intervjuu agenciji Bloomberg rekao da bi volio da je Gadafi uhvaćen živ da bi mu se sudilo i dodao da je “jedna ili više stranih sila”, koje nije imenovao, imala interes ušutkati Gadafija, jer je previše znao.

– Bilo bi otkriveno previše tajni. On (Gadafi) je bio crna kutija cijele zemlje. Imao je previše kontakata i dogovora s mnogim liderima svijeta. Zajedno s njim, nažalost, nestalo je mnogo informacija, rekao je Jibril.

Također je rekao i da njegovi strani saveznici sada provode vlastite interese u njegovoj zemlji, koja drži najveće rezerve nafte u Africi.

– Zbog trenutnog nedostatka državnog aparata, svaka moguća strana sila pokušava provesti vlastite interese u Libiji. Nijedna nije izuzetak. Takva je to igra. To je politika. Zemlje imaju svoje interese u Libiji, a svatko gleda samo sebe, ocijenio je Jibril.

Upitan zbog čega je podnio ostavku na mjesto premijera 23. listopada, Jibril je odgovorio da je ispunio ranije dano obećanje, da će se povući nakon pada Gadafijevog režima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*