Još 35 zemalja najavilo priznanje Kosova

Skender Hiseini
Desetak dana prije objave savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o suglasnosti odluke o proglašenju neovisnosti Kosova sa međunarodnim pravom, očekivanja u Beogradu i posebno u Prištini su velika.

Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hiseni izjavio je u utorak navečer da je dobio uvjeravanja jednog broja zemalja da će priznati neovisnost Kosova. “Mogu reći i konkretne brojke, radi se o 35 zemalja koje su najavile da će priznati Kosovo. Ja ne mogu reći da će se ta priznanja dogoditi odmah poslije mišljenja MSP-a, ali imam uvjeravanja tih zemalja da će priznati Kosovo”, rekao je Hiseni.
Kosovski ministar otkrio je da njegovo ministarstvo priprema strategiju isticanja kandidature za članstvo u UN-u.

Od proglašenja neovisnosti 17. veljače 2008. godine do danas, Kosovo je priznalo 69 zemalja članica UN-a. U ovoj godini stigla su priznanja Mauritanije, Svazilanda, Vanuatua, Džibutija i Somalije. Vlada premijera Hashima Thaqija suočena je s kritikom oporbe, koja tvrdi da Priština ne čini dovoljno na međunarodnom planu.

Hisenijev plan je da, nakon mišljenja MSP-a, za koje vjeruje da će biti pozitivno za Kosovo, pokuša ostvariti brojku od 100 zemalja ili bar blizu polovine ukupnog broja zemalja članica UN-a (192), prije negoli formalno podnese kandidaturu Kosova za punopravno članstvo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*