Još uvijek nije poznat motiv terorističkog napada u Bostonu, najtežeg na američkom tlu od 11.9.

Boston-terorizamU dvjema eksplozijama blizu cilja maratonske utrke u Bostonu poginule su tri osobe. Jedna od njih je osmogodišnji dječak. Njegova sestra ostala je bez noge, a majka mu je teško ozlijeđena. Među više od 150 ozlijeđenih osoba njih 17 je u kritičnom stanju, a 27 u teškom.

Mnogima su trebali operativni zahvati i amputacije. CNN javlja da je među ozlijeđenima osmero djece. Riječ je o najtežem bombaškom napadu na američkom teritoriju otkako su nakon napada 11. rujna 2001. pojačane mjere sigurnosti.

Stotine agenata obavještajnih agencija noć su provele na terenu. Istražiteljima će pomoći mnoštvo videokamera koje su zabilježile događaje prije eksplozija i nakon njih. Kao jedan od predmeta istrage spominje se tamnoputi mladić u crnoj majici sa stranim naglaskom.

CBS javlja kako FBI ispituje državljanina Saudijske Arabije koji je i sam ranjen. Policija je objavila kako je ‘rano da se ta osoba nazove osumnjičenikom’. Potvrđeno je da je na području Bostona pronađeno još pet eksplozivnih naprava koje nisu aktivirane.

Stupanj ugroze javne sigurnosti podignut je u Washingtonu, New Yorku i većim gradovima na Istočnoj obali.

Pakistanski talibani negirali povezanost s napadom u Bostonu

Vjerujemo u napade na SAD i njihove saveznike, no ovaj nismo počinili, izjavio je za AFP član grupe Tehrik e taliban Pakistan (TTP) Ehsanulah Ehsan. Ta je teroristička organizacija preuzela odgovornost za napad automobilom na Time Squareu 2010., no kaže da u bostonski nije bila umiješana. S ovim eksplozijama nismo povezani, ali ćemo nastaviti s napadima gdje god je to moguće, kazao je Ehsan.

Obama napade u Bostonu nazvao terorističkim činom

Predsjednik SAD-a Barack Obama je bombaške napade u Bostonu nazvao terorističkim činom, no dodao je da još nije poznato jesu li dvije eksplozije djelo strane ili domaće skupine ili pojedinca. Obama je u sobi za konferencije Bijele kuće pozvao Amerikance da budu budni i paze na sumnjive aktivnosti te da se još mnogo toga treba istražiti oko najgoreg napada na tlu SAD-a od 11. rujna 2001. godine.

Nema naznaka motiva niti tko je postavio i detonirao bombe, rekao je, osudivši napad kao gnjusan i kukavički čin.

Ono što, međutim, još ne znamo jest tko je izveo taj napad ili zašto, je li ga planirala i izvršila teroristička organizacija, strana ili domaća, ili je to bilo djelo zlog pojedinca. Bit će potrebno vremena da se istraži svaki trag i utvrdi što se dogodilo. No saznat ćemo to, rekao je Obama.

Nema stradalih hrvatskih državljana

Hrvatski Generalni konzulat u New Yorku nije primio dojave da među stradalima u dvije eksplozije u Bostonu ima hrvatskih državljana. Iz konzulata Hini su potvrdili da će eventualne nove informacije koje dobiju od američkih vlasti biti proslijeđene Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu. Dužnosnici hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu za Hinu su potvrdili da pozorno prate događaje u Bostonu te da su hrvatski konzulati u SAD-u spremni odgovoriti na moguće zahtjeve za pomoć hrvatskim državljanima.

Izvor: HRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*