Josip Frišić se 26. rujna vraća u saborske klupe

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora danas je jednoglasno odlučilo da od 26. rujna počinje teći zastupnički mandat bivšem predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću, odnosno da mu prestaje mirovanje mandata.

Istoga dana zastupnička dužnost prestaje Damiru Bajsu koji je Friščića do sada mijenjao u zastupničkim klupama.

riščić je na parlamentarnim izborima prošle godine izabran za zastupnika u II. izbornoj jedinici, ali je tada dao zahtjev za mirovanje mandata te je umjesto njega HSS u Saboru zastupao Damir Bajs, drugi na listi HSS-a u istoj izbornoj jedinici.

Budući da je prošlo šest mjeseci od stavljanja mandata u mirovanje, Friščić je ispunio uvjete za aktiviranje mandata, pa je on tu mogućnost i iskoristio te u Sabor poslao zahtjev za prestanak mirovanja mandata i ponovno obnašanje zastupničke dužnosti.

HSS je u ožujku ove godine Saboru bio uputio zahtjev da Bajsa, suprotno njegovoj volji, u zastupničkim klupama zamijeni predsjednik stranke Branko Hrg.

No, MIP je taj zahtjev ocijenio neosnovanim jer nema uporište u propisima, ističući da zamjeniku zastupnika mandat traje sve dok ne podnese ostavku ili mu mandat ne prestane iz drugih razloga propisanih Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno dok izabrani zastupnik ponovno ne aktivira svoj mandat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*