Josipović bi ratificirao sporazum, ali bi provjeravao čiji je vrh Kleka te Mali i Veliki školj

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da bi trebalo ratificirati sporazum o granici s BiH iz 1999. godine, ali da bi prije toga trebalo odrediti je li sporno područje u Malostonskom zaljevu bilo u sastavu Hrvatske ili BiH.

“Svakako bih na neki način ratificirao sporazum i odredio hrvatske granice”, rekao je Josipović za dnevnik Nove TV.

“Mislim da bi trebalo svakako napraviti i to preporučam da učini, da se javnosti vrlo jasno kaže, da li su na dan osamostaljenja Hrvatske sporna područja bila u sastavu Hrvatske ili u sastavu Bosne i Hercegovine”, pojasnio je predsjednik.

Ako bi se Hrvatska odlučila za ratifikaciju, a utvrdi se da je to bio teritorij BiH, onda bi, tvrdi Josipović, za ratifikaciju bila dovoljna relativna većina u Saboru. “Međutim, ako se pokaže da su to bila područja u sastavu Hrvatske, onda bi tu po meni trebala potrebna dvotrećinska većina”, dodao je Josipović.

BiH nije ratificirala sporazum, kao što tvrde neki mediji, tvrdi Josipović, i smatra da će se u BiH vrlo teško doći do ratifikacije.

Ako se sporazum ne ratificira, po Josipovićevu tumačenju postojao bi i dalje privremeni režim vezan za granicu u Malostonskom zaljevu, a promjena privremenog rješenja značila bi “otvaranje nekog postupka arbitraže”. Na to bi međutim, tvrdi on, trebala pristati i BiH, što je po njegovu mišljenju vrlo komplicirano a rezultato toga neizvjestan.

To je jedno od pitanja o kojima je potreban nacionalni konsenzus, rekao je predsjednik.

Izjave nekih političara koji tvrde da u trenutku postizanja toga sporazuma predsjednik Franjo Tuđman nije imao točan uvid u stvari, po Josipoviću “predstavljaju ponižavanje prvog predsjednika Republike Hrvatske” i nisu dobre ni za državu niti su dobar argument u sporu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*