Josipović: "Da je ta politika išta vrijedila broj Hrvata u BiH ne bi bio gotovo prepolovljen"

josipovic-pecuh “Zaista mi nije jasno zašto moju izjavu komentiraju oni koji je nisu niti čuli. Ponovit ću da sam izrazio svoje žaljenje zbog pogrešne politike koja je pridonijela stradanjima u BiH, a time stradanjima i hrvatskog naroda. Da je ta politika išta vrijedila broj Hrvata u BiH ne bi bio gotovo prepolovljen u odnosu na prijeratno vrijeme. Oni političari koji mojoj izjavi imputiraju nešto drugo nespremni su za suštinske reforme i europske kriterije”, rekao je danas predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipović u Pečuhu, gdje se sastao s kolegama – predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i predsjednikom Mađarske Laszlom Solyomom.
Kazavši kako su, za njegova posjeta BiH, po prvi puta na jednom mjestu bili vjerski i politički lideri hrvatskog i bošnjačkog naroda, gdje su zajedno odali počast i bošnjačkim i hrvatskim žrtvama, Josipović je naglasio kako je to civilizacijska vrijednost te da bi volio da su se i neki drugi političari potrudili oko toga. “Hrvatska politika u BiH mora biti politika poštivanja suverenosti te zemlje, ali i politika jednakopravnosti naroda. Jednakopravnost hrvatskog naroda nije onakva kakva bi trebala biti. Znamo da postoje institucionalni problemi oko toga i upravo spremnost da se priznaju loši aspekti nekih prijašnjih politika daje i legitimitet i mogućnost da Hrvatska pomogne nastojanje hrvatskoga naroda u BiH da ostvari jednakopravnost”, kazao je. Na upit novinara da prokomentira činjenicu što se HDZ najoštrije ogradio od njegovih izjava te mu zamjerio što nije osudio tadašnji srpski režim, nego hrvatski, Josipović je istaknuo kako je siguran da “dolazi vrijeme kada će politički predstavnici svih naroda priznati pogreške koje su tada učinjene”. Dodao je kako pogreška nije bila samo jednoga naroda i jedne države, već je to bio konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat. Izrazio je zadovoljstvo što je dobio podršku vjerskih zajednica i nekih političkih stranaka, a posebice građana.
“U Mostaru su građani pozdravili moje poteze. Vrlo sam sretan zbog toga. Građani su prije političara prepoznali potrebu da se okrene nova stranica te da se u okviru toga priznaju i neke prijašnje podrške”, zaključio je Josipović dodavši kako će se, po povratku u Hrvatsku, rado susresti s premijerkom Jadrankom Kosor, jer s njom uvijek vodi zanimljive i konstruktivne razgovore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*