Josipović: Dodik bi trebao posjetiti Srebrenicu

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović dao je intervju sarajevskom listu Dani, kojeg su ovi objavili u svom najnovijem broju. Između ostalog, Josipović je odgovorio na pitanja o svom odnosu s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, o tome podržava li uspostavu trećeg entiteta s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini te o ukupnim odnosima između dvije susjedne zemlje… Prenosimo nekoliko zanimljivih pitanja i odgovora iz ovog intervjua.

DANI: Kako je došlo do nesporazuma oko upućivanja čestitke Miloradu Dodiku povodom 20 godina Republike Srpske?
JOSIPOVIĆ: Bilo je objavljeno kako sam poslao čestitku. Ne znam kako je došlo do toga, jer jednostavno nisam.

DANI: Da li ste se možda s Dodikom čuli telefonom?
JOSIPOVIĆ: Ne, nisam. Pretpostavljam daje riječ o pogrešnoj informaciji.

DANI: Poprilična bura se digla u vezi obilježavanja 20 godina Republike Srpske. Kritiziran je i biskup Franjo Komarica, istrajni borac za povratak, koji je primio priznanje povodom ove obljetnice. Molim Vas za komentar.
JOSIPOVIĆ: Nedavna prošlost Bosne i Hercegovine je vrlo teška, i tragična. Očito je da na različite povijesne događaje ljudi u BiH gledaju različito. Različito se gleda i na sam unutarnji ustroj BiH, posebno na Republiku Srpsku. Moj je stav jasan. Činjenica je da postoji pravni ustroj Bosne i Hercegovine i mi u Hrvatskoj ga u potpunosti poštujemo. Moja je želja da naša komunikacija ide, naravno, prema državi Bosni i Hercegovini. Ali, želimo i suradnju s entitetima u onom dijelu i na način kako je to predviđeno propisima Bosne i Hercegovine. Trebamo stvari jasno postaviti. Predsjedniku Republike Hrvatske glavni partner je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Nedavno su ovdje u Zagrebu bili gospodin Komšić i gospodin Izetbegović. Čujem se i vidim i s gospodinom Radmanovićem. Nalazimo se bilateralno i na raznim multilateralnim susretima. Vi znate da sam bio i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, da sam posjetio Sarajevo, ali i Mostar i Banju Luku, i mnoge druge gradove u BiH. Uskoro ću posjetiti i Tuzlu, i tome se veselim. Vrlo je važno da imamo komunikaciju i suradnju sa svima, pa i s entitetom Republika Srpska. Bilo je nekih dobrih rezultata od toga, posebno na gospodarskoj razini, ali nas povijest još uvijek pritišće. Manjina me i u Hrvatskoj kritizira zašto uopće imamo posla s Republikom Srpskom. Međutim mislim da je to pogrešan pristup. Ja ne pristajem na logiku “ili si sa mnom ili si protiv mene”, to je besmisleno. Ratne traume treba liječiti, treba znati šta se dogodilo, kazniti odgovorne za ratne zločine, ali život ide dalje. Za mene je ustavni ustroj Bosne i Hercegovine temelj odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu i Republika Srpska je ustavni realitet. Prema tome, u prvom redu, vi u Bosni i Hercegovini morate voditi računa o svom ustroju, a ne tražiti da vam bilo tko sa strane arbitrira, da nas uvlačite u svoje unutarnje sukobe.

DANI: U proteklih pet godina otkada je došao na vlast Milorad Dodik bezbroj puta je negirao Bosnu i Hercegovinu, prijetio secesijom Republike Srpske, negirao genocid. Vi ste imali nekoliko prilika da se sretnete s njim. Da li ste razgovarali o tome?
JOSIPOVIĆ: Ako se sjećate izjava gospodina Dodika s naših susreta, one su uvijek bile korektne i u kontekstu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države. Vidio sam, imao je i drukčijih izjava. Osobno sam mu savjetovao da posjeti Srebrenicu i oda počast nevinim žrtvama – mislim da je to pitanje koje nadilazi bilo kakvu dnevnu politiku, to je jedna ljudska gesta i čin poštovanja prema nevinima. Potpuno je jasno šta se u Srebrenici dogodilo. I Međunarodni sud pravde ga je nazvao pravim imenom – genocid. Ja sam 11. srpnja prošle godine bio u Potočarima. Želio sam i kao predsjednik Republike Hrvatske, ali prije svega kao čovjek odati počast žrtvama tog prestrašnog zločina. Srebrenica je simbol i trajno upozorenje ne samo nama ovdje u jugoistočnoj Evropi, nego u cijelom svijetu. Za mene je svako negiranje genocida neprihvatljivo. Podsjetit ću, posjetio sam i stratišta gdje su stradali i Hrvati i Srbi. Svaku žrtvu treba poštovati, svaki zločin osuditi. Bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtve.

DANI: Naredni trilateralni susret predsjednika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije održaće se 3. 2. na Jahorini. Šta očekujete?
JOSIPOVIĆ: Prošlog ljeta smo se na Brijunima prvi put okupili u toj predsjedničkoj Trilaterali, za koju smatram daje iznimno važna. Sastanak na Jahorini je kontinuitet tog procesa, očekujem da ćemo nastaviti vrlo otvoreno razgovarati o regionalnim problemima, te o pitanjima bilateralnih odnosa. Postoje oni koji su i zajednički za sve tri države. Razgovarat ćemo o europskoj perspektivi jugoistoka Europe, novoj situaciji za koju se treba pripremiti nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU. Važno je da smo mi sami osjetili potrebu i odlučili nalaziti se dva puta godišnje u ovom formatu, da provjerimo što se u međuvremenu napravilo, da li ima napretka, da damo poticaj i svojim vladama ali i društvima iz kojih dolazimo za suradnju i dobrosusjedstvo. Ova trilaterala je iznimno važna za Jugoistočnu Europu.

DANI: Jeste li zadovoljni svojim odnosom s aktualnim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem?
JOSIPOVIĆ: Jesam. Mislim da smo u jednom partnerstvu pokrenuli dosta pozitivnih tendencija i da su danas odnosi Srbije i Hrvatske bitno bolji nego prije nego tih naših inicijativa. Doduše, ponekad se dogode i bespotrebne stvari, vidio sam daje u nekom intervjuu predsjednik Tadić “posvojio” Ruđera Boškovića, koji je bio Dubrovčanin i pripadnik jezuitskog reda, jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika u povijesti – ali to držim dijelom političkog folklora, nikako političkim konceptom.

DANI: Možemo li u taj kontekst staviti Sarajevo, gdje se s popriličnom skepsom gleda na Tadićeve dobre namjere?
JOSIPOVIĆ: Ja mogu reći ono što se tiče naših kontakata. Neko vrijeme se u medijima u Bosni i Hercegovini špekuliralo kako su se “opet njih dva našli i ko zna šta se tamo kuha” Bosna i Hercegovina je u našim razgovorima zastupljena jednom jedinom rečenicom – i to u pravilu isprovocirano ovim medijskim špekulacijama – a to je da podržavamo suverenost i jedinstvenost Bosne i Hercegovine. Ja sa predsjednikom Tadićem nikada nisam raspravljao stvari koje su unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, niti o tome kanim razgovarati.

DANI: Otvorili smo pitanja međususjedske suradnje. Šta ako u aprilu u Srbiji dođe do promjene vlasti, odnosno pobjede neke druge političke snage poput narodnjaka Tomislava Nikolića?
JOSIPOVIĆ: To će biti bitna promjena, ali stvar je naroda u Srbiji da izabere vodstvo koje želi. To su unutarnje stvari Srbije. Mi s predsjednikom Tadićem dobro surađujemo, nadam se nastavku te suradnje.

DANI: Tvrdite da je jedini kontekst u kojem ste Bosnu i Hercegovinu Vas dvojica predsjednika spominjali podrška njenoj suverenosti i nedjeljivosti. Aktualna je tema i kod nas i u Hrvatskoj ustavnopravni položaj Hrvata u BiH. Za šta se zalažete?

JOSIPOVIĆ: Vi me vjerojatno želite pitati podržavam li ili ne tri, pet, sedam ili 50 entiteta u BiH?

DANI: Podržavate li formiranje trećeg, hrvatskog entiteta?
JOSIPOVIĆ: To prije svega nije pitanje za mene, kao što ne bi bilo pitanje za bilo kojeg predsjednika druge države. To nije moj posao, i ne kanim se time baviti, kao što ne bih dozvolio da Predsjedništvo BiH raspravlja treba li Istra ili Slavonija biti ovakva ili onakva ustavna kategorija. Međutim, ono za što se jasno zalažem, ne samo s aspekta Daytonskog sporazuma, nego općih međunarodnih odnosa, pa i ustavne obveze da brinemo o Hrvatima van Hrvatske, jest načelo jednakopravnosti. A to znači da sva tri konstitutivna naroda i svi građani budu jednaki, i da sva tri naroda imaju iste uvjete pri izboru svojih političkih predstavnika, i iste mogućnosti političkog predstavljanja i zastupanja u vlasti. Ono što se prigovara, a to su mi rekli i najistaknutiji predstavnici Srba i Bošnjaka, jest daje vidljivo da u institucijama Hrvati nemaju iste mogućnosti kao druga dva konstitutivna naroda. Ono što je najvažnije, prije svega vama u BiH, takav osjećaj ima velika većina Hrvata u BiH. Kako ćete vi to u Bosni i Hercegovini riješiti, to je vaša stvar i nitko osim vas to ne može riješiti.

DANI: Na koji način ćete pomoći ustavno-pravnoj jednakopravnosti Hrvata u BiH?
JOSIPOVIĆ: Ja to činim razgovarajući sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine, i dužnosnicima međunarodne zajednice. Vidim da postoji svijest da treba unaprijediti ustavnopravni ustroj, uostalom i stranke Platforme to zagovaraju. Još jednom, unutarnji ustroj stvar je same BiH.

DANI: Gospodin Vjekoslav Bevanda izabran je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 15 mjeseci nakon izbora. Jeste li ikad imali priliku da ga sretnete?
JOSIPOVIĆ: Nisam, ali koristim priliku da njemu i budućem Vijeću ministara čestitam i zaželim puno uspjeha. Mislim da je to važan trenutak za suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mi također imamo novu vladu. Nove vlade će imati cijeli mandat za suradnju. Očekujem da će se naša suradnja intenzivirati i donijeti vrlo konkretne rezultate.

1 Comment

  1. Predsjednik josipović je vrlo lukav čovjek, ali vidra nije nikada bila lukavija od lisice.Sve i da zaista misli to sve što priča, mora znati da Srbi nisu takav narod kakvim ih on zamišlja,a pogotovu Kriminalci poput Milorada.Ni Tadić nije ništa bolji samo ima malo više stila,koji i unatoč tomu, daleko zaostaje za bilo kakvom pozitivnom pričom.I jedan i drugi su četnici koji jedno govore,drugo misle a treće rade.Josipović mora shvatiti da u BiH žive i Hrvati.On mora zauzeti puno oštiji stav kada su Hrvati u pitanju, a ne davati izjave tipa; Neka si sami pomognu , itd…Jeli njemu zaista cilj da ga zamrzi svaki Hrvat ? Dojam koji ostavlja Josipović u Hrvatskoj javnosti je za svaku osudu.Sa jedne strane, za Srbe govori o korektnom dnosu a sa druge Hrvatima poručuje;”Neka si sami pomognu” Predsjednik Josipović nije ništa drugo doli ništarija kupljena od EU masonerije.Uostalom on je dokazani Jugoslaven koji nikada ne propušta priliku to javno priznati i pokazati.Moj stav o četnicima je jasan svima;Moraju u zatvor jer su ratni zločinci,profiteri i sve što ide uz to.Dokle god im “drži svijeću” Josipović je za mene izdajnik Hrvatske domovine

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*